Защо Близкият изток се страхува от бойците «Алфа»

Статията на списание National Interest съдържа публикации за антитерористичната група «Алфа» от западни източници, чията точност и надеждност не могат да бъдат проверени. Но все пак е интересно да се прочете какво пишат за руските спецназовци в Америка …

Видео: Спецназ «Алфа», документален филм.

 

Защо Близкият изток се страхува от бойците от спецназа от група "Алфа"?

 

«Алфа» е отчасти шпионска мрежа, отчасти антитерористична бригада, отчасти универсален отряд за специални части — като цяло, ужасно нещо.

 

Защо Близкият изток се страхува от бойците от спецназа от група "Алфа"?

 

Групата доби известност в резултат на щурма си над президентския дворец в Кабул в началото на руското нахлуване в Афганистан през 1979 година. През 80-те и 90-те бойците от «Алфа» ликвидираха най-известните терористи, бунтовници и похитители.

Когато КГБ и съветският военен елит извършиха преврата през 1990 г., на «Алфа» бе възложено да осигури сигурността на парламента в Москва и да неутрализира тогавашния президент Борис Елцин.

 

Защо Близкият изток се страхува от бойците от спецназа от група "Алфа"?

 

«Алфа» оцеля след разпадането на Съветския съюз и сега действа под егидата на ФСБ, наследник на КГБ. Въпреки това конфронтацията й с Хизбула по време на кризата със заложници в Ливан остава една от най-сензационните и стряскащо брутални операции.

През 80-те години групата «Алфа» ръководи усилията за борба с тероризма и контраразузнаването на КГБ. Отделът хваща агенти и оперативни служители на ЦРУ.

«Алфа» извърши нападението срещу похитителите по време на полета на Аерофлот 6833 до Тбилиси през 1983 година. Там застреляха трима от похитителите и заловиха останалите, като загубиха петима от заложниците.

 

Защо Близкият изток се страхува от бойците от спецназа от група "Алфа"?

 

Международната слава на бруталния, но ефективен антитерористичен отряд «Алфа» донесе участието на групата в ливанската криза със заложници през 1985 г.

На 20 септември 1985 г. Ислямската организация за освобождение, крило на Хизбула, отвлече четирима руски дипломати в Бейрут. Терористите предупредиха, че един по един ще екзекутират четиримата съветски пленници, ако Москва не окаже натиск върху просирийските бунтовници да спрат да обстрелват позициите на проиранските фундаменталисти в северния пристанищен град Триполи, пише Джак Дейли, тогавашният репортер на всекидневника от  Филаделфия Daily News.

Москва се опитала да установи комуникационни канали с надеждата да постигне съгласие за освобождаването на заложниците. Но когато похитителите екзекутирали един от руснаците, Москва пуснала «Алфа».

Останалите заложници били освободени в рамките на няколко седмици. Това било изненада за журналистите, защото заложниците в Ливан обикновено изчезвали в плен с месеци или дори години.

Според израелски източниции, които цитира Daily News, преговорите са били водени не от някой друг, както твърдят други издания, а от КГБ. В книгата си Hezbollah: The Global Footprint of Lebanon’s Party of God Матю Левит обяснява, че това не са били редови оперативни работници. Това била «Алфа».

 

 

 

 

„Според една от версиите, пише Левит, „КГБ откраднал роднина на лидера на похитителите, отрязал ухото му и го изпратил на семейството му. Според друга, «Алфа» отвлякла един от братята на лидера, отрязала му два пръста и ги изпратила на семейството му в отделни пликове.«

«Според друга версия съветските оперативни лица откраднали дузина шиити, един от които бил роднина на лидера на «Хизбула». Роднината бил кастриран, прострелян в главата, еди коя си част му била поставена в устата, а тялото му било изпратено на «Хизбула», обещавайки същата съдба на единадесетте други шиити затворници, ако не бъдат освободени тримата съветски заложници. 

Като се има предвид, че «Алфа» била изпратена в Бейрут и че съветските заложници са били освободени много по-бързо от, например, американците, разумно е да се предположи, че това е било дело на Алфа, а не на сирийците.

Контратерористичното подразделение участва в освобождаването на заложници в училището в Беслан в Северна Осетия през 2004 г. По време на битката между «Алфа» и десетките терористи загинаха 330 души, включително 186 деца.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа