«На Пекин са му нужни приятели, а на Москва — пари»: Spectator оцени спецификата на руско-китайската дружба

След пандемията от коронавируса отношенията между Русия и Китай ще станат по-здрави от всякога, тъй като Москва ще се нуждае от пари в условията на финансовата криза, а Пекин – от подкрепа на външнополитическата арена. Според The Spectator, Владимир Путин се нуждае от Си Цзинпин много повече от обратното, така че именно Китай ще извлече най-голяма полза от тази сделка.

Коронавирусната криза обещава да направи връзките между Русия и Китай по-силни от всякога. Според The Spectator и това не е изненадващо, тъй като Пекин има нужда от приятели, а Москва се нуждае от пари.

Според британското издание, Китай и Русия отдавна са обединени от желанието да лишат Съединените щати от статута им на единствената свръхдържава на еднополярния свят, възникнал след края на Студената война. И тези базови основи на отношенията между Москва и Пекин съществуват през по-голямата част от президентството на Путин. Пандемията от коронавируса обаче обещава да подложи Русия на по-сериозни икономически и политически изпитания за издържливост поради падащите цени на петрола и другите суровини. Тази криза заплашва и статута на Китай като световен доставчик.

За да има шанс да оцелее от тази криза, Путин се нуждае от Си, който трябва да продължи да купува руски петрол и да инвестира в руската инфраструктура и технологии. От своя страна Си се нуждае от Путин, от когото очаква дипломатическа подкрепа. Авторът на статията обаче пише, че Путин се нуждае от Си в много по-голяма степен, отколкото Си се нуждае от Путин.

Китай днес е най-големият търговски партньор на Русия, докато Русия заема едва 13-то място в списъка с най-големите търговски партньори в Китай. Но въпреки това Пекин винаги е бил внимателен и се е опитвал да не се фокусира върху истинското неравенство между Китай и Русия по отношение на икономическата мощ.

"Причината е, че отношенията между Русия и Китай отдавна са - въпреки внимателно създадената илюзия за равенство на основните сили - отношения между клиент и патрон", пише авторът на материала.

Според него непосредствената последица от пандемията на коронавируса вероятно е много по-значителната икономическа зависимост на Русия от Китай. Пекин вече помогна на Москва след кримската криза, като подписа договор с Газпром за изграждане на тръбопроводи и доставка на газ. Китай също помогна на руските петролни компании да преживеят спада на глобалното търсене, като увеличиха покупките си на руски нефт с 31% през март.

Цената, която Си ще поиска, е политическа покорност, а Си ще я изтегля бавно и ненатрапчиво. Путин няма друг приятел освен Китай, който е в състояние да го спаси в разгара на най-сериозната политическа и икономическа криза по време на неговото управление. Китай ще помогне, но Си е този, който ще се възползва най-много от тази сделка.“, заключава The Spectator.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа