Как Сорос стана враг номер едно

Откакто унгарският премиер Виктор Орбан обяви своя бивш благодетел Джордж Сорос за враг номер едно на Унгария, милиардерът и филантроп стана обект на омраза и насилие. Как се стигна дотам?

 

 

 

Малко са държавите, в които конспиративните теории са държавна политика. Унгария е една от тях. Преди около пет години премиерът Виктор Орбан обяви Джордж Сорос за враг номер едно на държавата. 89-годишният милиардер и филантроп е набеден за кукловод на мащабна конспирация. Целта ѝ била да свали Орбан от власт, да разруши европейските национални държави и да замести населението им с мигранти. Към “агентите” на Сорос спадали както неправителствени организации, журналисти и учени, така и Европейският съюз и ООН.

Наскоро Сорос беше обвинен и за международната критика, отправена към Унгария във връзка с авторитарните мерки, предприети от правителството срещу пандемията. В интервю за държавното унгарско радио Орбан заяви, че Сорос е “гросмайсторът” на “брюкселските бюрократи”.

Как спонсорът се превърна във враг

Джордж Сорос е роден в Унгария. Като дете преживява Холокоста, а след идването на комунистическия режим заминава със семейството си за Лондон. През 1956 имигрира в САЩ, където печели милиарди с финансови спекулации.

През 1984 година Сорос основава фондация “Отворено общество”, следвайки философията на Карл Попър. Тя подкрепя демокрацията и човешките права по целия свят, за които е инвестирала над 15 милиарда долара.

Сред облагодетелствалите се от парите на Сорос е самият Виктор Орбан и неговата партия “Фидес”. Милиардерът подкрепя тогавашната радикално-либерална организация с много пари, благодарение на които Орбан и неговите сподвижници издават вестник. Те получават и стипендии, с които да учат на Запад. Самият Орбан заминава за Оксфорд.

Когато националистите в страната започват да критикуват Сорос за това, че подкрепя либералните организации, от "Фидес” бранят милиардера. Те подкрепят и основаването на “Централноевропейския университет” в Будапеща. Близо 30 години по-късно същата тази партия успя да изгони университета от страната.

"Новият" Орбан в търсене на враг

През 2002 година Виктор Орбан изгуби изборите и прекара следващите 8 години в опозиция. През 2010 година той отново стана премиер на Унгария - с висок изборен резултат и напълно различна програма.

Бившият либерал започна да превръща страната в “нелиберална държава”, да променя конституцията, да ограничава свободата на пресата и да назначава лоялни свои кадри за конституционни съдии. Но за да подсигури властта си трайно, Орбан има нужда от враг. В Унгария сериозна конкуренция липсва - опозицията е разединена, повечето медии следват линията на “Фидес”.

През 2008 година Орбан се запознава с влиятелния американски политически съветник Артур Финкелщайн. От 70-те години на миналия век той съветва републиканските президенти в САЩ - от Никсън до Буш. През 1990-те играе водеща роля в избирането на Нетаняху за премиер на Израел.

Според Финкелщайн и партньора му Джордж Бирнбаум, Сорос е перфектният враг за Орбан. Националистите на Балканите презират милиардера заради подкрепата, която той оказа на демократичната опозиция, а руският президент Путин го ненавижда заради влиянието му над опозиционните кръгове в Украйна и Грузия. За републиканците в САЩ Сорос също е противник, защото дълго време правеше дарения на Демократическата партия, а и се ангажираше в кампании за защита на климата, както и поради острата му критика към войната в Ирак.

Кампанията срещу Сорос започна в Унгария през лятото на 2013 година и достига своята кулминация две години по-късно, по време на бежанската криза.

Конспиративни теории, антисемитизъм и насилие

“Нека не позволяваме на Сорос да се смее последен”, гласяха правителствени плакати в Унгария. Те бяха последвани от закона “Спри Сорос”, насочен срещу неправителствените организации, борещи се за правата на бежанци и мигранти, както и срещу прогонването на Централноевропейския университет от Будапеща.

В реториката на правителството срещу Сорос прозира и антисемитизъм. “Борим се срещу враг, който е различен от нас. Той няма родина, но се държи, сякаш притежава целия свят”, каза Орбан в своя реч от 2018 година.

Изграденият от Орбан образ на всемогъщия кукловод Сорос се разпространява все повече. Използват го Тръмп, Ердоган, Нетаняху и Путин. Дяснопопулистките партии от Европа до Австралия настройват поддръжниците си срещу него.

Обект на омраза и насилие

Тези кампании водят и до насилие. Служители на “Отворено общество” стават жертви на нападания. Фанатичен последовател на Тръмп изпрати взривно устройство на адреса на Сорос. Крайнодесни терористи оправдават деянията си с борбата срещу планираната уж от елитите “подмяна на населението” - конспирация, в която Сорос играел основна роля. Подобни подбуди стояха зад атентатите в Крайстчърч, Питсбърг и Хале.

Станете почитател на Класа