Кремъл отвори архивите на СССР

Политологът Евгений Сатановски нарече отварянето на съветските архиви «превантивно настъпление» на Русия по отношение на враждебния за нея колективен Запад.

 

Кремъл отвори архивите на СССР: Русия тръгва в настъпление

 

Според Сатановски Руската федерация доскоро е провеждала изключително реактивна политика по отношение на недружелюбните стъпки на САЩ и Европа. Москва се е ограничавала до реакция на западните действия (санкции и други мерки) и се е въздържала от проактивни действия.

 

Кремъл отвори архивите на СССР: Русия тръгва в настъпление

 

Ситуацията с архивите от Втората световна война обаче драматично промени ситуацията, заяви политическият анализатор. Най-шокиращите за Запада бяха разсекретените документи от Ялтинската конференция, по-специално текстът на споразумението между Сталин, Рузвелт и Чърчил от 11 февруари 1945 г. с гриф „строго секретно“.

Документът, публикуван от руското Министерство на външните работи, сочи, че СССР получава за започването на войната срещу Япония (южен Сахалин с прилежащите острови, Курилските острови и редица специални условия).

«Ние непрекъснато реагираме на ситуацията. И едва сега, като започнахме да отваряме архивите, активно започнахме настъплението, при това неочаквано за всички. Защото се вярваше, че Русия няма да отвори архивите си.

 

 

 

 

А там има какво да се отвори, далеч не само за войната

«Ще отворят всичко от архивите за преговорите между Сталин, Рузвелт и Чърчил за всичко, което обещаха съюзниците на СССР. Тогава ще видим кой лъже и кой дезинформира» — каза Сатановски.

За разлика от Русия, Западът дори не е отворил предвоенните си архиви, с изключение на така нареченото мюнхенско споразумение от 1938 година. В ефира на «Вести ФМ» политологът обърна специално внимание на документите за споразуменията на западните държави с Хитлер, както и на американските архиви за Холокоста, по-специално на призивите към Рузвелт с искане Щатите да бомбардират входовете на концентрационните лагери чрез своите ВВС, което може да парализира работата на «лагерите на смъртта.»

Както знаем, САЩ не правят това.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин в своето обръщение към Федералното събрание на 15 януари обяви създаването в Русия на най-големия комплекс от архивни материали за Втората световна война. Според Путин това ще защити паметта за Великата победа от лъжите и ще спре опитите на отделни държави да пренапишат историята си чрез изкривяване и подценяване на решаващата роля на народа на СССР в унищожаването на нацизма.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа