Внесоха законопроект, забраняващ на президента на САЩ се изтегля от споразумения без одобрението на Конгреса

Сенатор Едуард Марки и конгресмен Джими Панета представиха в четвъртък законопроект, който забранява на американския президент да се оттегля от международните споразумения без одобрението на Конгреса. Това стана след като Доналд Тръмп обяви решението си да се откаже от Договора за открито небе.


Законът за предотвратяване на действия, подкопаващи сигурността без одобрение (PAUSE), изисква сертифициране от министрите на отбраната и държавата, след консултация с директора на националното разузнаване, 180 дни преди започване на оттегляне или прекратяване на всеки международен договор.


Освен това законът предвижда, че в случай че министрите на отбраната и държавата искат удостоверяване, двете палати на Конгреса трябва да одобрят решението за оттегляне или прекратяване на договора, като приемат съвместна резолюция.


Според Марки и Панета намерението на Тръмп да се откаже от Договора за открито небе "очевидно нарушава Закона за разрешение за национална отбрана от 2020 г., който изисква Министерството на отбраната да направи поредица от сертификати със 120 дни преди активиране на клаузата за отказ от Договора ".


"Оттеглянето на Договора за отворено небе е най-новата глава в методичното разглобяване на архитектурата на контрола над оръжията. Конгресът трябва да се намеси", написа Марки в профила си в Twitter.


Панета от своя страна подчерта, че това решение на Тръмп е "напълно противоречащо на интересите на националната сигурност на САЩ и демонстрира продължаващо пренебрежение към съюзите на САЩ и споразуменията за контрол на оръжията."


Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 21 май, че страната му ще се оттегли от Договора за отворено небе, като подчерта, че напускането се дължи на нарушаване на пакта от Русия.


По-късно държавният секретар на САЩ Майк Помпео уточни, че Вашингтон ще представи този петък официално известие за оттеглянето си от договора и че решението ще влезе в сила след шест месеца. Помпео обаче заяви, че САЩ може да "преразгледат" изхода, ако Русия се върне "към пълно съответствие" с пакта.

 

От своя страна говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в четвъртък, че Русия също има "много ясни и дългогодишни" претенции срещу САЩ относно прилагането на договора.

Станете почитател на Класа