Пекин налага мита на австралийския ечемик заради поддръжката от Канбера на САЩ във враждебността към Китай

САЩ разчитат на правителството и на премиера на Австралия като на слуги в дългогодишния си конфликт с Китай. Сега, за съмнителните услуги на Канбера, австралийските фермери ще жънат горчива реколта от загубен достъп до огромния китайски пазар.


Пекин обяви тази седмица, че налага 80 % мита за австралийския износ на ечемик. Това ефективно изключва Китай като пазар. Това следва забраната на Пекин за доставки на австралийско говеждо месо.


Като се има предвид, че Китай е най-големият пазар за австралийски селскостопански стоки, ходът е тежък удар, като има предвидени още удари върху редица други продукти - от вино до вълна, както и върху по-широките сектори - въглища и желязна руда.


Пекин твърди, че търговските мерки са резултат от технически въпроси, свързани с предполагаема злоупотреба със субсидии от австралийското правителство, с цел да направи износа си по-конкурентоспособен. Но това несъмнено е политическо дефиниране за смекчаване на съдебните спорове в Световната търговска организация. Реално изглежда по-вероятно Китай да е решил да научи Канбера на добри обноски чрез икономическа болка.


Въпреки разчитането си на китайската икономика, правителството на Скот Морисън показа грандиозно безразсъдство с ентусиазма си да възприеме враждебната политика на администрацията на Тръмп спрямо Пекин.


По време на конференцията на Световната здравна асамблея тази седмица Австралия застана до САЩ при призива за разследване на пандемията Covid-19 с презумпция за вината на Китай за „прикриване". Както се оказа, повечето държави отхвърлиха американско-австралийския подход и вместо това подкрепиха международен преглед на пандемията, извършен от Световната здравна организация (СЗО).


Австралия допълнително разгневи Пекин, като подкрепи призивите на САЩ Тайван да бъде приет в СЗО като наблюдател, което би подкопало законните претенции на Китай към територията. Това беше най-новият израз на подкрепата на Канбера за антагонистичния план на Вашингтон спрямо Китай.
Правителството на Морисън беше като пламенна мажоретка на администрацията на Тръмп в дългогодишния й търговски спор с Пекин. През 2018 г. Австралия изключи китайските технологични гиганти Huawei и ZTE от своята мобилна 5G мрежа, като рецитира твърденията на Вашингтон за „загриженост за националната сигурност и злонамерена намеса на Китай във вътрешните работи".

 

Австралия също подкрепи САЩ в тяхното противопоставяне с Китай по отношение на териториалните спорове в Южнокитайско море, като ехо от твърденията на Вашингтон за експанзионизма и агресията на Пекин. Миналия месец Австралия изпрати един от своите военни кораби да се присъедини към разрушителите от ВМС на САЩ на маневри в оспорваното море; маневри, които Китай разглежда като провокации към националната си сигурност.


От гледна точка на Пекин Канбера иска да получи тортата си и да я изяде. Тя разчита на Китай като водещ пазар за ръководената от износ икономика, но почти на всеки завой не се колебае да обиди китайската чувствителност, като подкрепя Вашингтон.


Сякаш правителството на Морисън изглежда се възмущава факта на зависимостта на Австралия от китайската икономика, като същевременно не крие претенциите за превъзходство, като действа неразумно, без да се съобразява с дължимото дипломатическо уважение.


Прави впечатление, че Канбера се чувства в правото си да продължава да обижда Китай, очаквайки това да остане без последствия.


Сега австралийските фермери току-що са загубили най-доходоносния си пазар, благодарение на настояването на правителството на Морисън да обвинява Пекин от името на Вашингтон. Въздействието върху австралийската икономика може да даде ново значение на термина „надолу".


Междувременно Китай лесно може да намери нови доставчици на зърнени храни и месо от Русия, Канада, Бразилия или САЩ.


Сега ще има горчива ирония, ако Китай започне да внася земеделски продукти от САЩ, за да компенсира прекратените австралийските доставки. Жесток обрат за австралийските земеделски стопани, които ще платят сметката за подкрепата на Канбера за администрацията на Тръмп.

Станете почитател на Класа