САЩ наложиха вето на проекто-декларация в Съвета за сигурност за Венецуела, предложена от Русия

САЩ не позволиха на Съвета за сигурност на ООН да приеме проекта на декларация за Венецуела, предложен от Русия, осъждащ намесата във вътрешните работи на Венецуела и нарушаването на нейния суверенитет.


"Това е проектът, предложен от Русия за приемане след днешната среща за Венецуела в Съвета за сигурност. Без обвинения, само с основни общи неща. Той беше ликвидиран от САЩ девет минути след началото с мълчание. Някакви въпроси доколко „конструктивна" е позицията на САЩ по отношение на Венецуела? ", написа в Twitter Дмитрий Полянски, заместник-посланик на Русия в органа на ООН.


Според текста на руския проект „членовете на Съвета са обсъдили скорошните събития във и свързани с Венецуела и отхвърлят заплахите за употреба на сила, както е предвидено в Хартата на ООН, а също потвърждават отново съответните резолюции, осъждащи тероризма във всичките му форми и прояви и използването на наемници. "


„Членовете на Съвета за сигурност призовават за разрешаване на ситуацията във Венецуела чрез диалог между самите венецуелци без външна намеса с мирни политически средства в съответствие с глава VI от Хартата на ООН в рамките на нейната Конституция и с пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Венецуела ", се казва в документа.


Миналата седмица Венецуела денонсира пред Съвета за сигурност на ООН, че „Колумбия и САЩ са организирали, обучили, финансирали и защитили въоръжени групи наемници и терористи, участващи в неуспешния опит за морско нахлуване на венецуелска територия на 3 май."

Станете почитател на Класа