Кабул прекрати политическата безизходица

Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад се срещна с афганистанския президент Ашраф Гани и неговия бивш съперник Абдула Абдула в сряда, за да обсъдят напредъка към мирното споразумение с бунтовниците талибани.


Срещата беше първата между тримата мъже, откакто Гани и Абдула приключиха много-месечната политическа безизходица, в която и двамата твърдяха, че са единствен лидер на Афганистан. Двойката постигна споразумение за споделяне на властта в неделя, премахвайки основната пречка за мирния процес, посредничен от САЩ. Абдула е назначен за ръководител на помирителния съвет, определен за провеждане на разговори с талибаните, съобщи Ройтерс.


Гани каза, че по време на срещата си с Халилзад, малко преди да се срещнат тримата, те са обсъдили прекратяване на огъня с талибаните, също така как да продължат с размяната на затворници, която талибаните поискаха, преди да започнат преговори.


В изявлението на президента не се споменава за намаляването на помощта с 1 милиард долара, обявено от САЩ през март, когато Абдула и Гани не успяха да постигнат сделка. Поискано е сумата на помощта да бъде възстановена.

Станете почитател на Класа