Как в Москва помагат на лекарите

Осем болници в Москва лекуват само болни с коронавирус. Когато чула за трудностите на лекарите в Италия, млада московчанка решила да направи всичко, за да не се повтори тази ситуация в Русия. И взела нещата в свои ръце.

 

 

 

Срещаме Анастасия Енгелгард във впечатляващ 52-етажен небостъргач, разположен в западната част на Москва. Обитателите на сградата имат една от най-красивите панорамни гледки към града. Днес обаче истинското съкровище се намира в подземния паркинг.

„Тук са маските и ръкавиците“, казва Анастасия и сочи към кашоните, които са подредени до автомобила ѝ, редом с кани за гореща вода и пакети с посуда и прибори за еднократна употреба. “Всичко това ще изчезне оттук още днес”, обяснява младата жена, “защото ни трябва място. Много място!”.

В този момент звъни телефонът ѝ. "На кой адрес? Колко? Не, всичко е безплатно. Няма нужда да превеждате никакви пари”. Телефонът звъни на всеки две минути. Обаждат се представители на фирми и организации, притеснени граждани, болници и лекари. Едните предлагат помощ, другите се нуждаят от нея.

 

Анастасия Енгелгард координира помощите

Анастасия Енгелгард координира помощите

 

“Координирам даренията за болниците, които се борят с пандемията. На първо място са лекарите. Те имат нужда от защитни маски и ръкавици, но и от напитки и храна”, обяснява Анастасия.

"Добрият вирус"

Анастасия е израснала в семейство на медици. Тя ръководи малка фирма, която търгува с медицински уреди.

Когато чува за трудностите на лекарите в Италия и Испания, решава да направи всичко възможно, за да предотврати подобна ситуация в родината си. В Инстаграм тя отправя апел за помощ. Сега разполага с малък екип от седем доброволци, които доставят даренията, ако фирмите не са в състояние сами да ги транспортират. Инициативата ѝ бързо набира популярност. “Като вирус”, шегува се Анастасия, “но добър вирус!”.

Броят на заразените с коронавирус в Русия нараства бързо. Към 6 април те са вече над 6 300, като само за последните 24 часа случаите са се увеличили с близо 1000. Осем болници в Москва лекуват пациентите с Ковид-19. Предстои да бъдат обособени още болнични отделяния. В покрайнините на Москва с бързи темпове се изгражда нова болница, която ще разполага с близо 500 легла.

“Всички те не нуждаят от помощта ни”, неуморно повтаря Анастасия. Тя се обажда в една фирма за доставки на храна. "Level Kitchen" ежедневно доставя храна на близо 10 000 редовни свои клиенти. От няколко дни сред тях са и лекари и медицински сестри, които лекуват пациенти с Ковид-19 в Москва и Санкт Петербург. Те получават храната безплатно. Компанията поема и разходите по доставката.

"Не мога да стоя и да чакам, докато всичко отмине"

„Не мога да стоя встрани и да чакам, докато всичко отмине. Трябва да помагам. Нужни са усилията на всички ни!“, казва шефът на фирмата Артур Зельоний.

А Анастасия Енгелгард отново върти телефоните. Този път разговаря с московски производител на кафе. На следващия ден пред една от градските болници в столицата паркира товарен автомобил. От него свалят шест професионални машини за еспресо, 160 килограма кафе и 30 000 картонени чашки.

Станете почитател на Класа