Мутира ли вирусът?

Четиригодишен малайски тигър от зоопарка в Бронкс е с положителен тест за коронавирус, съобщи Би Би Си.

Администрацията на зоопарка в Ню Йорк обяви, че резултатите са потвърдени от лаборатория в Айова.

През последните дни при Надя, сестра й Азул, два други амурски тигъра и три африкански лъва се е появила суха кашлица и това е причината животните да бъдат тествани. Очаква се всички те да се възстановят напълно, обявиха от зоопарка.

Смята се, че заразата е пренесена от болен гледач на дивите животни.

"Тествахме тигърката Надя от предпазливост и се надяваме, че всички знания, които получим за COVID-19, ще допринесат за продължаващото разбиране на света за този нов коронавирус", се казва в съобщението на зоопарка.

Големите котки са имали известно намаление на апетита, но иначе се справяли добре под грижите на ветеринарите и играели с тях.

От зоопарка обявиха също, че нямат представа как вирусът ще се развие при тигри и лъвове, тъй като различните видове животни реагират по различен начин на нови инфекции. Те обаче ще бъдат наблюдавани много внимателно.

Останалите големи котки в зоопарка в Бронкс, сред които четири други тигъра, снежни леопарди, гепарди, амурски леопард и сервали, до момента не са проявили симптоми на заболяване.

Нашите котки са били заразени от човек, който се е грижел за котките и не е проявил каквито и да е симптоми на коронавируса, посочват от зоопарка, който вече е изолирал болните животни в отделен сектор.

Всичките 4 зоопарка в Ню Йорк са затворени за посещения от 16 март. След случая в Бронкс се очаква да бъдат предприети нови мерки за опазване на дивите животни и хората, които се грижат за тях.

Няма каквито и да е доказателства до момента човек да е бил заразен с COVID-19 от животни, включително от кучета и котки, подчертават от зоопарка.

Специалисти в областта на опазването на околната среда вече алармираха, че коронавирусът може да се окаже заплаха и за дивата природа. Според тях е необходимо да се вземат специални мерки за човекоподобните маймуни - горили, орангутани и шимпанзета.

 

Станете почитател на Класа