Вирусни дневници от Лос Анджелис

Лекарите са рок зведите на деня. Довчерашните истински такива хич и не ни интересуват в момента. Да не говорим, че някои определено дразнят с появите си в социалните мрежи и опитите си да проповядват „заедност“. Плацикайки се във ваната или разхождайки кучето из огромния си двор, трудно можеш да убедиш хора натъпкани в олющени блокове, че се возите в една и съща лодка.

И съвсем логично публиката им обърна гръб, и насочи аплодисментите си към новите герои – хората на предната фронтова линия. Тези, за които в „мирно време“ рядко се сещаме, освен ако не се разболеем сериозно. Днес погледите на всички, и болни и все още здрави, са вперени в тях с благодарност и надежда. И не само към тях.

 

Инфлуенсърът Шон Мендес, с милион последователи в социалните мрежи, публикува видео в Туитър, в което се вижда как ближе обществена тоалетна, за да „повиши съзнанието“ за коронавируса. Това се нарича „Коронавирус предизвикателство“, изрича се като заклинание след действието на видеото. Дни след това Мендес съобщи, че при тест за вируса се е оказал позитивен. Туитър блокира акаунта му за нарушение на правилата. Снимка: от видео

 

Слушах как една стресната от неочакването внимание касиерка на супермаркет, неловко обясняваше, че никак не се чувства като герой. Просто няма избор. Би си останала в къщи, но дребната и заплата е единственото на което разчита. С леко разтреперан глас заяви: „Знам че обокновено ни смятат за хора втора ръка. Изненадана съм че ми обърнахте внимание. Благодаря ви“.

Както винаги… в такива смутни времена, наред с героите, се появяват и Орките от Долната Земя. Доставчик на Amazon е заснет случайно от домашна камера в момента в който плюе върху пакета преди да го остави пред входната врата в Hancock Park, Los Angeles.

В Пенсилвания, камери заснеха жена, която крещейки заплахи, умишлено се изкашля върху щандовете с пресни плодове и зеленчуци, унищожавайки продукти на цена $35,000. Най-вероятно ще го отнесе за „биологичен тероризъм“.

„Актьорът“ Keith Middlebrook (имал някакви малки участия в няколко филма), вчера беше арестуван в Калифорния с обвинение в измама. Обявил пред своите 2.4 милиона Instagram followers (последователи – бел. ред.), че „компанията“ му е разработила лекарство против COVID-19, твърдейки че бившата баскетболна звезда Magic Johnson е един от инвеститорите и обещавайки стотици милиони печалба на потенциални желаещи да вложат парите си. Дава пример с измислен пациент от LA, който: „стана на крака 51 часа след моята инжекция“.

 

21-годишната студентка от Ню Джързи Ава Луиз ближе тоалетна в самолет и разпространява видеото в социалната мрежа Тик Ток, като част от т. нар. „Коронавирус предизвикателство“. Този вид демонстрации стават мода сред младежи в Щатите. След като добива популярност с видеото си, Луиз коментира: „Дарвинизмът си върши работата, като те избива с този вирус“. Снимка: от видео

 

Това е първият подобен случай, но за хитрините си може потенциално да получи до 30 години за wire fraud (измама – бел. ред.). Силно напомня на скорошните публични изхвърляния на джуджето Сидеров, който не съм чул да е подведен под отговорност за разпространение на лъжи по време на чума (Волен Сидеров обяви, че е автор на лекарство, което лекува и коронавируса – бел. ред.).

Злонамерените прояви се редуват с такива породени от чиста глупост. Или безотговорност. Инфлуенсърът от Beverly Hills, известен под псевдонима GuyShawnMendes, е хоспитализиран с диагноза позитивен след като дни преди това се е заснел как облизва чинията на публична тоалетна – част от безумната мода “Coronavirus Challenge”, пръкнала се във видео платформата TikTok, и предизвикваща хората да ближат всевъзможни повърхности на публични места, рискувайки заразяване. Своеобразна, модифицирана и в крак с времето Руска рулетка. В Индия биха ги били с пръчки. А може би и по-лошо. Но… Америка не е Индия.

NRA (National Rifle Association – Национална оръжейна асоциация – бел. ред.) – една доста зловеща организация (която извън всички други злини които причинява позовавайки се на 2-рата поправка в Конституцията и правото да притежаваш оръжие, беше хваната в препиране на руски пари, които в последствие наля в кампанията на Тръмп), в петък заведе дело срещу Калифорния заради решението за затваряне на магазините за оръжие с основанието, че не са от първа необходимост.

В същия ден, военният кораб-болница „Mercy“ акостира на пристанището на Лос Анджелис. Там ще бъдат преместени повечето пацианти незаразени с коронавирус, за да се освободят легла за такива в регионалните болници.

И накрая… не съм си представял, че някой ден ще го кажа публично, но… бързите реакции и мерките които се взимат в България (съдейки по това което чувам и чета) се оказват доста по-адекватни и навременни от мудните действия на правителствата в много от така-наречените „развити държави“. Дали е случайност, късмет, или резултат от компактността на страната ни… не знам. Но (ако за миг успеем да загърбим политическите си пристрастия), може би е причина за известно повдигане на самочувствието и капка спокойствие. Но, не е повод за отпускане и …айде всички навън, че ни писна. Рано е още.

Желая ви здраве и спокоен карантинен уикенд.

– –
* Авторът е аниматор и художник в киното, работил е в големите киностудии като „Сони пикчърс“, „Уорнър“, и с режисьори, сред които Спилбърг и Земекис. Създал е някои от типажите в „Хари Потър“. Живее в Лос Анджелис от 21 години.

 
 
Владимир Тодоров*

Станете почитател на Класа