NBC: Американка се зарази с коронавирус

Дани Аскини, която се подлага на лечение за рак повече от година, временно загубва здравната си застраховка и случайно точно в този момент усеща симптоми на грип. В резултат на това американката е диагностицирана с коронавирус - и пет дни по-късно клиниката й представя сметка за почти $35 хил., за да изплати която тя е трябвало да направи дългове. Както разказа самата Аскини в сюжетната линия на NBC, подобни проблеми са обичайни за обикновените американци.

ДАНИ АСКИНИ, се зарази с COVID-19: Цял живот работя в здравната система и винаги казвах на хората: не можете да мислите колко струва лечението, когато има здравословни проблеми. Лекарите, които лично познавам, не мислят за това колко ще струва лечението, което осигуряват - и пациентите не трябва да мислят колко ще им струва, и със сигурност не в този момент и не, когато става дума за болест която може да се окаже фатална. Така че в този момент не мислех за цената на лечението - мислех и се притеснявах само, че мога да умра.

 

 

 

 

НАДПИСИ: Тя се зарази с COVID-19, но нямаше здравно осигуряване. Лечението й струва 34 972 долара.

В ранните етапи на пандемията на коронавирус Дани Аскини усеща симптоми на грип.

ДАНИ АСКИНИ: От 15 месеца се подлагам на химиотерапия и лъчева терапия - имам лимфом, рак, който засяга белите кръвни телца. Използвах програмата Medicaid, но съпругът ми беше поканен на нова работа и се готвехме да се преместим в Окръг Колумбия - и когато той подписа трудов договор и получи медицинска застраховка, аз, както законът изисква, отказах Medicaid. В крайна сметка се оказа, че нямам застраховка в същия момент, когато се разболях.

НАДПИСИ: Дани - като 28 милиона други американци, според Бюрото за преброяване на населението на САЩ - за пръв път попада в спешното отделение без медицинска застраховка. След 11 дни и три посещения от екипа на Бърза помощ, Дани е диагностицирана с инфекция COVID-19.

ДАНИ АСКИНИ: Около пет дни след като получих окончателните резултати от теста, получих плик - и също електронна фактура, тя беше изпратена веднага; Отворих го - и челюстта ми просто увисна. Бях в шок. Общо като резултат беше нещо около 34 382 долара; Не посочвам точната цифра, но сумата беше между 34 и 35 хиляди долара.

В сметката имаше позиции, които особено съм запомнила - например комплексът от анализи за определяне на COVID-19 струваше $ 907. Добре, добре - това е, което ние, може би, ще платим по някакъв магически начин, но това е само 2% от общата сума, поискана от мен за лечение. Всичко, с което лекарите и медицинските сестри може да се наложи да ме лекуват изолирано, вече трябва да го има в момента, в който отида в приемното отделение, всичко това трябва да остане изолирано - и докато се появят резултатите от анализите, всичко, което е в тази стая, плащам, защото тези лекарства или се използват за моето лечение, или ще бъдат изхвърлени. Това е много скъп процес.

За работническата класа в САЩ моментът е труден: просто да се разболееш веднъж е достатъчно, за да съсипеш кредитната си история и да изпаднеш в огромни дългове. Разболях се на ранен етап от пандемията и ще има много повече болни хора - и искам хората веднага да разберат, че трябва по някакъв начин да се организираме сега, докато конгресът обсъжда финансовата подкрепа; ако искаме да постигнем някакви промени, трябва да достигнем до тях веднага.

Получих висококачествена медицинска помощ - жива съм само защото имаме невероятна система на здравеопазване, но тя струва възмутително скъпо, но това вече е политически проблем. Лекарите и пациентите не са виновни, това е политически проблем.

 

Превод: М.Желязкова  Източник: NBC

Станете почитател на Класа