"Не трябва да игнорираме труповете в ъгъла"

"Не трябва да игнорираме труповете в ъгъла"
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    26.03.2020
  • Сподели:

Основателят на Microsoft наскоро отново намери място в новинарския поток, след като беше припомнено, че още през 2015 г. е предрекъл, че най-вероятно вирус, а не война, ще е причина за смъртта на много хора в следващите няколко десетилетия. Сега, когато се озовахме в центъра на пандемия, подобна на предсказаната от него, и COVID-19 засяга все по-сериозно икономиката на държавите по света, непрестанно текат дискусии за необходимите мерки, за опазване на здравето и за предпаазване на икономиката.

Може би обаче отново трябва да се вслушаме в думите на Гейтс.

Бившият дългогодишен носител на титлата "Най-богат човек в света" разкритикува позицията на лидери като президента на САЩ Доналд Тръмп, макар и без да го посочва поименно, че икономиката на Щатите трябва да бъде рестартирана, въпреки разпространението на коронавируса.

Според Гейтс подобен подход би бил "много безотговорен".

Преди дни Доналд Тръмп коментира, че може да реши да облекчи някои от въведените ограничения в САЩ - като правилото за поддържане на "социална дистанция" - за да може да бъде съживена икономиката на страната. Според американския президент очевидно е възможна златна среда, при която някои здрави хора например отново биват допускани на работа, докато само по-уязвимите си остават вкъщи.

Същевременно експерти посочват, че драстичното и масово разпространено доброволно самоизолиране е необходимо, за да се ограничи разпространението на епидемията. Гейтс също подкрепя позицията това, че могат да се правят отстъпки.

"Няма среден подход и е много тежко да кажеш на хората: "Хей, продължи да ходиш до ресторанти, купувай нови къщи, игнорирай тази купчина трупове в ъгъла. Искаме да продължиш да харчиш, просто защото може би има политик, който мисли, че растежа на брутния вътрешен продукт е единственото, което има значение", коментира Бил Гейтс в излъчване на програмата TED Connects.

По думите му е безотговорно някой да обяснява, че може да имаме "най-доброто от двата свята".

Тръмп коментира, че ще вземе решение за това дали да не отмени взетите мерки срещу COVID-19 в края на месец март. В Twitter той написа и че "лечението" не трябва да е по-лошо от "самия проблем". "Лечението" в случая са именно предприетите мерки и техните икономически последствия.

Попитан как би постъпил, ако беше президент, бившият изпълнителен директор на Microsoft се връща към темата за своите притеснения относно евентуален рестарт на икономиката. Според него икономическият ефект от сeгашната ситуация е "наистина драматичен".

Гейтс обаче посочва, че случващото се с икономиката е обратим процес, за разлика от връщането към живот на починалите хора.

"Така че ще поемем болката в икономическо измерение - огромна болка - с цел да минимизираме болката в измерението на болестите и смъртта", казва той. Според него Щатите са закъснели с мерки срещу COVID-19 и такива е трябвало да има още през януари.

Същевременно Гейтс звучи като оптимист. По думите му мерките за спазване на дистанция в САЩ може да останат в сила между 6 и 10 седмици, но по думите му "нямаме избор", въпреки икономическите последствия. Той казва, че те ще са "съсипващи", но колкото по-рано се предприемат сериозни мерки, толкова по-скоро те ще бъдат отменени и ще можем да се върнем към "нормалното".

Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" е дарила 100 милиона долара за програми, които да финансират разработки за справяне с пандемията от коронавируса. По-рано този месец Гейтс подаде оставката си от борда на директорите на Microsoft и сега се занимава изцяло с филантропия.

В САЩ към момента на публикуване на статията има общо 54 968 регистрирани случаи на COVID-19. Починалите са 784.

Станете почитател на Класа