Експериментални лекарства за лечение на COVID-19...КОГА?

Един от основните проблеми, когато става въпрос за борба с нов вирус е сериозната нужда от адаптирани за неговото лечение медикаменти.

Сегашната пандемия от COVID-19 постави фармацевтичната индустрия пред сериозно изпитание - във възможно най-кратки срокове да се опита да открие работещо лечение и да създаде действаща ваксина срещу него, докато по-голямата част от света стои блокирана в самоналожена изолация.

За тази цел е впрегнат и огромен финансов и човешки ресурс - компании и медицинските изследователи от целия свят работят в тази насока.

Към момента проучванията за ефектите на едно или друго лечение са все още малки и липсват реални контролни групи, което затруднява сериозно изследователите в това да могат да кажат със сигурност дали дадено нещо работи наистина.

Междувременно лекарите на терен третират заболелите с някои съществуващи вече медикаменти с надеждата, че те ще се окажат ефективни и ще спасят животи на пациенти. Реалната ефективност на тези лекарства в случая също трябва да бъде проверена и оценена научно, преди те да бъдат обявени за работещи решения.

И все пак болезнената истина е, че в този бранш нещата отнемат време въпреки всяка неотложност, продиктувана от глобалната пандемия. Обикновено за разработване на нови лекарства се изисква десетилетие, а понякога дори повече време. А много експериментални лекарства така и не стигат до крайната фаза.

Що се отнася до лечението на инфекциозни заболявания, данните от Организацията за иновации в биотехнологиите поставят процента на успеваемост на новите лекарства, които тепърва започват клиничните тестове, на 1 към 5 - или с други думи един на всеки пет тествани сега медикаменти ще има реален ефект върху пациентите с коронавирус.

Има ли надежда, че скоро ще се появи нещо, което да ни помогне да се борим с COVID-19? От специализираното издание за медицина и наука STAT правят оценка на това кога различните медикаменти, които могат да се използват за лечение на коронавируса, могат да са готови да се прилагат.

От STAT предупреждават, че някои от тези срокове могат да се изместят във времето поради една или друга причина, а някои лекарства и ваксини вероятно ще се провалят. Това е злощастната реалност на това как работи медицината в създаването на лекарства.

Съществуващи антивирусни лекарства

Очаквания във времето: Те са достъпни и сега, но тестовете за ефикасността им върху коронавируса може да отнемат месец или повече

Съществуващо, лесно произвеждащо се лекарство, което да се окаже ефективно при лечение или предотвратяване на инфекция от коронавирус, ще осигури най-бързото облекчение както за пациентите, така и за лекарите. Ранните надежди падат върху медикаментите Хидроксихлорохин и Хлорохин, които много болници, включително някои от най-големите в САЩ, включват в своите насоки за лечение на заразата. Някои лекари комбинират Хидроксихлорохин с полусинтетичния антибиотик Азитромицин за засилване на ефекта.

Голяма част от публикуваните доказателства за действието на тези медикаменти идват от едно малко проучване във Франция, както и от доклади на лекари от Китай. Съответно тепърва трябва да се направят по-големи и по-строги клинични изпитания за ефективността им, но те вече ще отнемат време.

Favipiravir / "Фавипиравир", лекарство за грип от Япония, показва положителни ефекти върху случаи на коронавирус, според е едно друго малко проучване. Тези медикаменти, особено лекарствата срещу малария, които се произвеждат масово, се използват от лекарите на терен, но ще трябва да изчакаме научната проверка, преди да ги обявим за работещи и върху COVID-19.

Remdesivir / "Ремдесивир"

Очаквания във времето: Първите данни от проучванията могат да са готови през април

"Ремдесивир" е антивирусно лекарство, разработено да действа срещу различен щам на коронавируса. А сега има някои доказателства, че то може да бъде от полза и за пациенти на COVID-19.

Производителят на медикамента - компанията Gilead Sciences, работи с изследователи и правителства по целия свят, за да започнат провеждания клинични изпитания. Компанията заяви, че очаква резултати през април.

Шест големи проучвания са в ход, като първото е върху няколко тежко болни пациенти в Китай. То трябва да приключи още на 3 април. Друго проучване при пациенти с по-лека форма на заболяване също се очаква да приключи през април, а през май трябва да дойдат резултатите от други две изследвания.

Междувременно Gilead направи лекарството достъпно за стотици пациенти на базата на състрадателна употреба (назначаване на лечение с лекарство, което все още не е получило разрешение, от пациенти в критично състояние, за които съществуващо алтернативно лечение).

Наскоро обаче от компанията обявиха, че заради прекомерното търсене ще спрат достъпа до лекарството за всички, освен за бременни жени и за децата. В момента компанията работи по това да създаде по-систематичен начин за неговото извеждане, без да се намесва обаче в клиничните изпитания. Тази нова система трябва да бъде въведена скоро.

Кръвна плазма от възстановили се пациенти

Очаквания във времето: Използва се и в момента като решение, но изследванията за ефективността може да отнемат месеци

Това е стара идея, която се е оказала ефективна при други епидемии - взема се кръвна плазма от възстановили се пациенти и се прелива на онези, които все още са болни. Тази практика може да сработи и тук, защото плазмата съдържа антитела срещу вируса, с които организмът на болния пациент да бъде "въоръжен" да се справи с "натрапниците".

Едно скорошно проучване от Китай съобщава, че от 10 пациенти, на които е била влята кръвна плазма от оздравели пациенти, при седем е бил постигнат положителен ефект и има видимо подобрение в състоянието.

Компанията Takeda разработва по-усъвършенствана версия на този подход, при която се използват по-концентрирани антитела. Джули Ким, президент на отдела за кръвни продукти на компанията, каза миналата сряда по време на брифинг, че продуктът може да бъде достъпен след 9 до 18 месеца.

Лекарство за артрит

Очаквания във времето: Данните от по-сериозни изследвания могат да бъдат достъпни до лятото; лекарства са налични сега

Лекарства срещу автоимунни заболявания като ревматоиден артрит действат, като потискат имунната система. По ирония на съдбата, това може да се окаже полезно срещу COVID-19, защото вирусът кара тялото да реагира, причинявайки така наречената "цитокинова буря" - тежки възпалителни състояния, пневмония, задух, възпаление на дихателните пътища, до полиорганна недостатъчност.

Actemra / "Актемра", едно такова лекарство за ревматоиден артрит, произведено от компанията Roche. То вече има разрешение за лечение на цитокинова буря, когато тя е причинена от лечение на ракови заболявания. Непубликувано все още проучване сред 21 пациенти в Китай показа обаче, че Actemra намалява треската и нуждата от допълнителен кислород.

Медикаментът се инжектира в болния пациент, като използва изкуствени антитела, насочени към протеин, участващ в изграждането на имунната система, наречен IL-6.

Две други фирми, Regeneron и Sanofi, стартираха свое проучване подобно върху пациенти с коронавирус, прилагайки тяхното лекарство - Kevzara / "Кевзара". Резултатите от клиничните прочувания на "Кевзара" могат да бъдат налични още през април.

Изкуствени антитела срещу вируса

Очаквания във времето: Потенциално в началото на есента

Много от най-продаваните медикаменти във фармацевтичната индустрия са тези на основата на моноклонални антитела - антитела, разработени върху лабораторни мишки и след това превърнати в лекарства, които могат да се дадат на пациентите.

Произведено изкуствено антитяло или комбинация от изкуствено създадени антитела може да създаде по-траен и последователен ефект върху организма на болните, отколкото използването на кръвна плазма. Биотехнологичната компания от Ню Йорк Regeneron има успех при разработването на смес от антитела срещу Ебола. Сега те се опитват да я адаптират за третиране и на коронавируса. Очакванията са изпитанията да могат да започнат в началото на лятото.

Ако всичко върви добре, лекарството може да бъде на разположение до началото на есента.

Антителата също могат да се използват за предотвратяване на инфекции, но това може да отнеме доста повече време за изследване и проучвания.

Нови антивирусни средства

Очаквания във времето: Най-рано 2021 г.

Ако съществуващите антивирусни лекарства не могат да контролират COVID-19, може да са необходими чисто нови лекарства. Но този процес е на начална фаза и задействането му може да отнеме месеци.

В момента усилията са насочени в търсенето на вече съществуващи или виртуални химични съединения в създаването на медикаменти, които следва да докажат профил на ефективност с помощта на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и други. Ако успеят да открият медикаменти, които към момента са преминали изпитания, така както Ремдесивир, това би ускорило процеса.

Ваксини

Очаквания във времето: Най-рано - края на 2021 г., по-вероятно - след няколко години поне

Има един подход, който може да достави ваксина по-бързо от останалите. Той използва пратената РНК, за да накара клетките да произвеждат протеини, които биха могли да доведат до създаването имунитет. Този подход обаче никога досега не е бил използван в широко достъпна ваксина.

Биотехнологичната компания Moderna е водещ играч в това поле, но други, като BioNTech, работещи с Pfizer, работят също по подобен подход.

Може да отнеме около 18 месеца, за да се убедят учените, че този подход работи и е сигурен. Но дори тогава може да възникнат проблеми с доставките. Въпреки това от Moderna увериха, че ваксината може да е налична за някои групи, включително медицинските работници, още през есента на 2020 г.

Все пак компанията разработва и други подходи в тандем с различни фармацевтични компании. Пример за това е адаптирането на една противогрипна ваксина от компанията Sanofi, при която ваксината се произвежда в клетки от насекоми.

И все пак от фармацевтичния бранш напомнят да сме внимателни в надеждите си - това, че дадена компания е започнала разработването на ваксина, не означава, че проектът ще бъде успешен или че ще завърши скоро.

"Ако прегледате много програми, които са били стартирани, ако погледнете в историята, не всички тези програми са успешни. И мисля, че това е нещо, което не сме успехи да обясним ефективно на широката общественост. Само защото стартираме програма за създаване на ваксина, не означава, че в крайна сметка ще получим работеща ваксина", коментира Раджев Венкая, президент на глобалния отдел за ваксини на Takeda.

Добрата новина в това отношение е, че заради напрегнатата ситуация в момента масово усилията са съсредоточени именно в тази посока. И дори някои проекти да не успеят, все някой ще даде крайния резултат, който всички търсим - работеща ваксина или работещо лечение срещу коронавируса.

Станете почитател на Класа