Хантавирусът от Китай

"Първи починал от нов вирус в Китай!" - в разгара на пандемията от коронавирус, когато светът е блокиран, хората са в доброволна самоизолация и светът буквално е спрял, борейки се с паниката от заразата, се появява подобно заглавие в новините...

Сякаш не ни стига COVID-19, а сега от Китай се задава нова болест. Има ли обаче наистина повод за нови притеснения? Краткият отговор е "не". 

Първо да изясним какво се знае до момента за случая. Китайското англоезично издание Global Times публикува кратка новина от няколко реда за китаец от провинция Юнан, който е починал в понеделник, докато пътувал към работа с автобус. Впоследствие се оказва, че той е дал положителна проба за зараза с хантавирус.

Съобщава се, че останалите хора в автобуса, които са пътували с него - общо 32 души - също са били тествани, като резултатите им още се очакват.

В случая именно това последно изречение оставя усещането за напрежение - ами ако и тези хора са се заразили, докато са пътували с починалия? Ако той е общувал и с други преди това?

След излизането на новината #Hantavirus се превърна във водещ тренд в Twitter, събирайки десетки хиляди туитове по темата - най-вече на притеснени потребители, които не могат да повярват, че след коронавируса може да последва нов удар на вирус от Китай.

Повод за такива притеснения и раздуване на ситуацията обаче няма. И причината за това се крие в самия хантавирус.

В голяма част от случаите заразата от него води до развиване на т.нар. Хеморагична треска с бъбречен синдром, която може да доведе респираторни проблеми, пневмония, проблеми с бъбреците и т.н. Макар това донякъде да прилича на коронавируса, разпространението на хантавируса е далеч не толкова опасно. Поне не за хора, живеещи в XXI век.

Хантавирусът се пренася през гризачи - през фекалиите, урината и слюнката им. Зараза не се предава от човек на човек. 

Начинът човек да се зарази е да влезе в контакт с едно от тези три неща. Например да докосне миши изпражнения и след това да си пипне окото, да си бръкне в устата или в носа. Или да консумира храна, препикана от плъх (в последните няколко дни), или да влезе в някакъв контакт със слюнка от мишки (например след ухапване). При последния сценарий дори възможността за зараза е малка.

 

Избягвайте гризачите и всичко ще е наред.

Избягвайте гризачите и всичко ще е наред

 

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията вирусът се предава на хората основно, след като те вдишат въздух, замърсен с вируса. Това може да стане, когато урина, слюнка или фекалии от заразен гризач се разпръснат из въздуха при метене или чистене с прахосмукачка, а микроскопични частици от отпадъчните продукти на плъха или мишката се разнесат из въздуха.

И това е. За разлика от коронавируса, хантавирусът не се пренася по въздушнокапков път.

Случаи на предаване от човек на човек почти не съществуват с няколко изключения от Чили и Аржентина, при които е имало много близък контакт между заболелите и е ставало въпрос за специфичен щам на вируса - Андски вирус. Дори в този случай заразяването се случва в пъти по-трудно, отколкото при коронавируса. 

Правено е проучване сред здравни работници, които са били изложени на контакт с пациенти или животински екземпляри, заразени с различни видове и мутации на хантавируси (които причиняват различно заболяване при хората). Нито един от медиците не е показал каквито и да е показатели за инфекция или заболяване.

С други думи - избягвайте гризачите и фекалиите им и всичко ще е наред.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията най-добрият начин за предпазване от хантавируса е контрол на популацията на гризачите около дома ви.

Така че ако забележите следи от гризачи в мазето или около дома си, най-доброто решение е да се обадите на фирма за борба с вредителите, дори и този вирус да е на половин свят разстояние. Плъховете и мишките като цяло са преносители на множество зарази и отърваването от тях винаги е добра идея.

Колкото до хантавируса, само за миналата година има два различни случая на заразени с него - от Аржентина и от Панама, и двата от януари, ако имаше някакъв повод за притеснение, още тогава щеше да

Ако все пак сте били около мишки или плъхове и развивате симптоми на треска, дълбоки мускулни болки и силен задух, незабавно се консултирайте с вашия личен лекар.

На практика обаче, ако развивате тези симптоми, задължително потърсете личния си лекар, независимо от това дали сте били покрай гризачи. Може да е нещо друго, което все пак трябва да бъде лекувано. 

Според данните на СЗО сред симптомите на Хеморагична треска с бъбречен синдром освен задуха и треската попадат още болка в мускулите на бедрата, гърба и раменете, главоболие, замаяност, коремни болки, гадене, повръщане и диария (в по-редки случаи).

Данните показват, че около половината от заболелите развиват тези симптоми. При влошаване на болестта белият дроб се пълни с течност и заболелите получават задух.

Това, което е важно да знаете за хантавируса - в момента говорим за случай в Китай, а вирусът не се предава между хора, а само при контакт с гризачи. В един буквално блокиран свят, в който търговията и движението на хора и стоки е толкова замряло, вариантът вирусът да се пренесе до Европа е нищожен.

Така че не се панирайте и опитайте да успокоите близките си, които може да се притеснят за "още един китайски вирус".

Станете почитател на Класа