CNN САЩ прекалиха...

CNN САЩ прекалиха...
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    26.02.2020
  • Сподели:

По време на инструктажа на американските законодатели чиновникът от разузнавателната общност на САЩ Шелби Пиърсън „сгъсти боите“, твърдейки, че Русия се „намесва“ в изборите за преизбиране на Доналд Тръмп, пише CNN, позовавайки се на собствени източници. Според канала в по-разумната интерпретация на разузнавателните данни Русия няма особени предпочитания в изборите, но в Тръмп Москва вижда човек, с когото „може да се работи“.

Високопоставеният американски разузнавач съдейки по всичко сгъсти боите, когато докладваше за мнението на американските разузнавателни ведомства относно „руската намеса“ в изборите през 2020 г. Според трима американски чиновници по време на инструктажа на американските законодатели тя „пропусна важни нюанси“, пише CNN.

Чиновникът на име Шелби Пиърсън заяви по време на заседание на Комитета за разузнаване на Палатата на представителите, че Русия „се намесва“ в изборите през 2020 г., за да помогне за преизбирането на американския президент Доналд Тръмп.

Американската разузнавателна общност стигна до извода, че Русия се „намесва“ в изборите през 2020 г., а също така вярва, че Москва вижда в Тръмп лидер, с когото може да работи. По думите на чиновниците обаче, САЩ нямат доказателства, че „руската намеса“ в този изборен цикъл си поставя за цел да помогне на Тръмп.

Разузнаването не твърди това, съобщава източникът на CNN. - По-разумното тълкуване на разузнавателните данни не е, че те имат някакви предпочитания. По-скоро те виждат президента като човек, с когото могат да работят."

След подобна характеристика на „руската намеса“ американските депутати започнаха да задават остри въпроси на Пиърсън, поради което, според източници на канала, чиновникът отиде твърде далеч, заявявайки, че Русия иска именно Тръмп да бъде избран.

Един чиновник от разузнавателната общност отбеляза, че анализът на Пиърсън се оказва "ненадежден", докато друг чиновник, работещ в сферата на националната сигурност заяви, че тя не е съобщила на слушателите никакви "нюанси", които биха предали точно същността на изводите на американското разузнаване.

Тръмп периодично минава инструктаж относно „намесата“ на Русия в изборите през 2020 г., но американският лидер се разстрои, когато научи за изявленията на Пиърсън, тъй като по-рано чиновници разузнавателната общност не съобщаваха, че „намесата“ е имала явно про-тръмпов характер. В същото време, според друг източник на CNN, Русия в момента се опитва да постигне само едно: да посее раздор в САЩ.

По-рано американската разузнавателна общност стигна до заключението, че Русия „се е намесвала“ в изборите през 2016 г., за да помогне за избирането на Доналд Тръмп, както и да навреди на кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън. Въпреки факта, че повторната „намеса“ на Москва на страната на Тръмп е възможен вариант за развитие на събитията, тримата американски чиновници казват, че американското разузнаване няма основания за подобни твърдения.

От момента на встъпването си в длъжност Тръмп многократно поставя под въпрос оценките на разузнавателната общност. В същото време много от решенията на Тръмп бяха в полза на Русия, като се започне от неочакваното изтегляне на американските войски от Сирия и се завърши с търканията в отношенията с европейските съюзници, които бележат неговия мандат. В допълнение, Тръмп също преди това не се стремеше твърде да въвежда строги санкции срещу Москва.

Според канала тези факти, както и мнението на Русия за Тръмп и анализът на опасността от „руска намеса“ в изборите през 2020 г., са могли заедно да подтикнат Пиърсън да свърже всички тези фактори в едно цяло.

По-специално, сенаторът-демократ Крис Мърфи заяви по-рано в интервю за CNN, че Москва би искала да преизбере Тръмп, тъй като за Москва той е истински „подарък“. „Той като изцяло предаде Близкия изток на руските интереси. Той направи повече за разпадането на НАТО, отколкото Русия през последните 20 години, заяви политикът. - В същото време той всъщност продължава да отрича, че те провеждат политическа операция в САЩ, чиято цел е до голяма степен да подкрепи Доналд Тръмп и неговите съюзници.“

Независимо от това, според един източник, запознат със ситуацията, Пиърсън в течение на заседанието би могла да споделя само собственото си мнение за наличните данни под натиска на депутати, опитващи се да изтръгнат от нея заявление, че Русия би предпочела да види Тръмп на длъжност президент. Точно тази ситуация американските чиновници обикновено се опитват да избегнат, за да не попаднат в мелничните камъни на партийната борба. Източникът на CNN отбеляза, че отговорът на Пиърсън е интерпретиран погрешно, тъй като е откъснат от контекста.

В резултат шумът около този инструктаж доведе до това, че съветникът по националната сигурност при президента Робърт О’Брайън, категорично опроверга информацията, че „руската намеса” е била предназначена да помогне на Тръмп.

Това твърдение обаче не попречи на О’Брайън да се възползва от съобщенията за това, че Русия се „намесва“ в изборите, за да помогне на сенатора Бърни Сандърс в предварителните избори на Демократическата партия. „Има съобщения, че искат Бърни Сандърс да бъде избран за президент. Това не е изненадващо. Той прекара медения си месец в Москва“, отбеляза по този повод О’Брайън.

Въпреки че американското разузнаване предупреди Сандърс, че Русия се „намесва“ в изборите, за да подкрепи кандидатурата му за предварителните избори, американските ведомства не смятат, че Москва иска избирането на Сандърс на поста президент, припомня CNN.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа