Welt: «Защитникът на Европа» се премести до границата с Русия в «неподходящ момент»

Welt: «Защитникът на Европа» се премести до границата с Русия в «неподходящ момент»
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    25.02.2020
  • Сподели:

Първите американски танкове пристигнаха в Германия и по този начин стартира активната фаза на мащабните учения „Защитник на Европа 2020“, по време на които НАТО ще отработи бързото прехвърляне на големи военни части към границата с Русия, съобщава Welt. От своя страна немските леви вече разкритикуваха началото на маневрите и обвиниха западния алианс, че се опитва да провокира Москва в "неподходящия момент", отбелязва телевизионният канал.

Стартира активната фаза на ученията на НАТО „Защитник на Европа 2020“: това е най-големият трансфер на войски от САЩ в Европа за повече от 25 години. Първите 20 хиляди американски войници, на които отне няколко седмици да прекосят Атлантическия океан, пристигнаха на пристанище Бремерхафен. За Германия това ще бъде проверка за издържливост. С подробности нашата кореспондентка Алина Куаст.

 

 

Първите танкове вече са тук. След тях ще пристигнат още няколко стотин и десетки хиляди американски войници. Общо 37 000 военнослужещи на НАТО, включително 4000 немци, ще вземат участие в мащабните учения „Защитник на Европа 2020“. По време на маневрите над 18 държави ще отработят бързото прехвърляне на големи военни части през Атлантика и Европа до границата с Руската федерация.

МАРТИН ШЕЛЛЯЙС, генерал-лейтенант: След анексирането на Крим* през 2014 г. на срещите на върха на НАТО на колективната отбрана отново се придава все по-голямо значение ... Не сме провеждали подобни учения от много години. Другите държави постоянно организират учения и то с още по-голям размах.

През Германия към Полша военните конвои ще се простират по три основни маршрута: от Бремерхафен през Берлин, от Аахен през Франкфурт на Одер и от Манхайм през Гьорлиц. За Германия това ще бъде проверка за издържливост. За да се избегне хаоса по време на движението на конвоите, военната техника ще бъде транспортирана през нощта.

Междувременно активистите на Greenpeace проведоха протестна акция. Техните лозунги са „спрете военните учения, спасете света“.

Разкритикуваха маневрите и немските леви. Според тях военните учения са открита провокация.

БЕРНД РИКСИНГЕР, председател на Лявата партия на Германия:Няма никаква нужда от тези учения. Те се извършват в неправилен момент и те ще изпратят грешен сигнал. На западната граница на Русия по същество се разполагат войски, вместо активно да се води мирна политика.

Останалият свят ще следи отблизо маневрите: поне 56 държави, включително Русия, възнамеряват да изпратят своите наблюдатели на мащабните военни учения на Североатлантическия алианс.

 

* Крим влезе в състава на Русия, след като огромното мнозинство от жителите на полуострова гласуваха за него на референдум на 16 март 2014 г. (бел. ИноТВ).

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа