Разбиване на либералната матрица

В последните дни информационната среда буквално се запълни от различен вид сплетни за политическите промени в страната. При това на практика всички експерти искрено говорят, че не са очаквали оставката на правителството, а след това с умно изражение обсъждат последствията от тази оставка и новото разположение на елитните групировки.

Честно казано това предизвиква у мен определена уплаха. Говорих за неизбежността на този сценарий още в началото на 2019 година (и го очаквах към края на годината), повтарях това буквално няколко дни преди Посланието на 15 януари, след това обясних какво се случва по време на интервютата ми по Радио АВРОРА и в статиите ми веднага след Посланието. Но съвършено не се решавам да говоря как се пренареждат елитните групи.

Единственото, което може да се каже е, че Путин е извел Мишустин от всички васални задължения, които е имал дотогава. Това еднозначно следва от изказването му, че самостоятелно е измислил и избрал фигурата на Мишустин, тя не е обсъждана в тесни кулоарни разговори. Разбира се, не можем да проверим това, но законите на Властта еднозначно тълкуват това заявление: Путин е обяснил, че Мишустин е негов личен васал.

А сега за останалото.

Няма реална информация и освен това такава не може да има, защото никой още не разбира как и кой ще изпълни (а и ще успее ли) да изпълни задачите, които Президентът е поставил пред новото правителство (и стоящите зад него ръководители на властовите групировки). Спомняйки си какво говорих през януари, мога да повторя, че задачите са две и носят абсолютно обективен характер. Затова и няма „да ги завъртят“. Нито Путин, нито близките му политически кланове (елитни групи) няма да се съгласят на това.

С едно изключение. Става дума за либералните елитни кланове, които се състоят от две големи групи: „семейните“ и „гайдаро-чубайсовите“. Понеже първата от споменатите задачи е прочистването на либералните властови групировки в руския елит, атаката започна много бързо. Чайка (от „семейството“) беше уволнен от поста генерален прокурор, а буквално бяха арестувани близки до Дворкович лица. И този процес ще продължи много активно, най-вероятно по възходящата.

В това число и защото втората задача е повишаването на ефективността на бюджетните разходи с цел вдигане на жизнения стандарт. И резултатът трябва да бъде постигнат още есента. Но практически целият бюджетен процес се контролира от либералните властови групировки (защото те контролират финансово-икономическия блок на правителството) и резултатите от тази работа ги виждаме добре на практика. Вроденият хуманизъм няма да спре Путин в случая – въпросът с прочистването на руските елити от либерали е въпрос на живот и смърт.

Това е и най-веселото. Работата е, че цялата руска експертна общност всъщност е създадена от същите либерали. И в процеса на изборите (според мен е създадена именно заради изборите през 1996 г.), и в процеса на оправдание на приватизацията, и в процеса на разпределението на „западните“ и бюджетните пари с цел снижаване на социалното напрежение. И днес тези експерти се оказаха в крайно затруднено положение.

Според мен, ако се изхожда от логиката на техните отношения (клиентски) с либералните властови групировки, те трябваше да започнат див натиск срещу „кървавия режим“. Така и започнаха да правят, но започнаха доста силно да ги пляскат през ръцете (за разлика от предишните десетилетия). Някой продължават да ругаят определени служители на „кървавия режим“, но не пипат най-основната фигура. Класически вариант – различни филми и пиеси за „кървавата тирания“, за „агресията на Русия“ и т.н. Но по-голямата част просто разглеждат случващото се като някакъв „хайп“, който може да се използва за доене на пари. Имам предвид, че след това може да служат и на „режима“, ако издържи.

Проблемът е, че на политическия елит на Русия (вече без либералите) са нужни резултати. „Хайперите“ по начало не са способни да го осигурят и понеже те не умеят да отговарят за нищо конкретно и понеже са израснали в рамките на либералната парадигма и няма начин да им се получи каквото и да е в рамките на нелиберален модел – нямат нито знанията, нито навиците. При това дори си нямат представа, че искането на резултат не е локално явление, което ще отмине бързо, както преминаха предишните кампании, а дългосрочно изискване. Затова и настоявам за обективната природа на стоящите пред правителството задачи, че това е основната причина защо си имаме работа не с привична (и кратка) компания, а с дългосрочна устойчива тенденция.

„Хайперите“, предвид това неразбиране, което носи както субективен (не им се вярва в неприятното), така и обективен (няма знания за разбиране на реалните тенденции) характер, започват да генерират виртуална реалност. Според мен всички разсъждения, които виждаме в интернет са от подобен характер. Те нямат никакъв реален смисъл, целят изключително създаването на някакви краткосрочни конструкции, чиято цел е или получаването на пари от конкретни клиенти, или в защита на интересите им от атаките на конкурентите. Самите клиенти, впрочем, се намират в подобна ситуация, защото са привикнали да се обръщат към либералите. Загубили достъп до вътрешна информация (а кой знаеше за оставката на правителството?), се оказват съвършено безпомощни.

При това, понеже тези, комуто са плащали също не владеят информация, се създава напълно дива среда, в която изобщо не може да се разговаря сериозно. Не съм влизал в тези среди, но поради някои обстоятелства разбирам как реално горе се извършват някои процеси. Както може да отбележи любимият ми читател, доста адекватно описвам обективните процеси, в които действат реалните актьори.

За последните няколко месеца се срещнах с някои поръчители на нашите политолози и пиар-експерти. Тъй като изначално ми бе ясно, че самият няма да получа поръчки (не влизам сред тези, на които те обичайно си плащат, а не ми се работи за стотинки), то мога да се държа свободно. Честно им обясних, че конструкциите, които ми излагат, нямат общо с реалността. Просто защото в тези форми, които са описали, те просто не могат да съществуват.

И така, те не ми повярваха. Обемът на виртуалната реалност в техните обкръжения се оказа толкова висок, че е „сринал“ практически всички „рецептори“, с които получават информация. Ясно е, че не се реших да ги разочаровам (това е много скъпоструваща работа), но като цяло картинката за руските елити, особено на тези с либерално-западна насоченост, е наистина тъжна. Дори не е нужно да се избиват, те сами ще го направят със свои ръце, предвид пълната им неадекватност по отношение към случващите се процеси.

Трябва само да се вземе предвид, че те, предвид контролирания (засега) ресурс, могат да устроят в нашата страна сериозна политическа криза. Затова и настоятелно препоръчвам на хората да са бдителни – провокаторите и просто активните идиоти са се навъдили много в последно време, а и ще се увеличат. На границата между епохите те се появяват активно.

 

 

Михаил Хазин   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа