"Стани разузнавач"

В Германия спешно се търсят разузнавачи. Обявите могат да се прочетат на твърде необичайни места - в автобуси, по спирки на метрото, в зали за фитнес. Надеждата е бързо да се намерят подходящи кандидати.

Берлинското метро е не само транспортно средство - понякога то се превръща и в място за реклама на необичайни предложения. „Върши добро, но потайно!" - с това рекламно послание Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването на Германия) се опитва да набира нови кадри. Сходна реклама има и Федералната криминална служба. Техните послания могат да се видят не само в автобусите и по спирките на метрото в Берлин, но и в съблекалните на редица клубове за фитнес. Но не са само тези две служби, които имат нужда от нови попълнения: в БНД (външното разузнаване) има близо 40 вакантни места за сътрудници, половината от които в IT-сектора.

Още по-тежко е положението с кадрите в Криминалната полиция, където само в момента има около 2150 незаети щатни места. За да бъдат попълнени те, изискванията към кандидатите бяха допълнително занижени: увеличен бе броят на допустимите грешки в диктовките, а думи като „хризантема", които на немски имат сложно изписване и редовно провалят голям брой кандидати, бяха изхвърлени от контролните тестове. И още: от изпита за физическа подготовка отпаднаха дългият скок и лицевите опори, които бяха заменени с щафетно бягане.

Ожесточена битка за таланти

Почти всички държавни учреждения и институции - не само полицията - търсят компютърни специалисти. И не само за борба с киберпрестъпността, но и за работа в областта на социалните медии, казва за ДВ криминологът Томас-Габриел Рюдигер от Висшето полицейско училище в провинция Бранденбург. „Попълването на незаетите места е огромно предизвикателство - както на федерално, така и на провинциално ниво“, посочва той.

Според Ханс-Вилхелм Дюн от Съвета за кибернетична сигурност (Cyber-Sicherheitsrat), рекламните кампании на криминалната полиция и контраразузнаването са индикация за това колко ожесточена е „битката за таланти“. Организацията със седалище в Берлин съветва компании, държавни органи и политици в областта на киберсигурността и киберпрестъпността. 

Но защо липсват специалисти за държавните служби и институции? „От една страна въпросът опира до заплащането: в частния сектор един IT-специалист получава значително по-висока заплата, отколкото в обществения“, казва Рюдигер. Освен това държавният сектор се ползва с различен имидж от този на частните фирми. „Много хора смятат, че в обществения сектор няма да имат възможност за истински творческа дейност“, обяснява експертът.

Държавните служби са принудени да се конкурират с частния сектор за най-добрите умове. „Понеже има прекалено малко завършващи специалисти и твърде много незаети места, много информатици и програмисти предпочитат да работят в частните фирми, които предлагат и по-добро заплащане", казва Ханс-Вилхелм Дюн.

Томас-Габриел Рюдигер си обяснява глада за компютърни специалисти и с това, че германското общество като цяло закъснява с процесите на дигитализацията. Сходно е мнението на Ханс-Вилхелм Дюн: „Германската администрация изостава от процесите. В повечето общини изваждането на нов паспорт е свързано с ходене до съответната служба, чакане на опашка и попълване на хартиени формуляри“, посочва той.

Германия изостава в дигитализацията

В актуалния индекс на Еврокомисията за навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото (Digital Economy and Society Index) Германия заема 26-то място от общо 28 държави по показателя „електронно правителство". „Само в Италия и Гърция държавната администрация е по-аналогова от тази в Германия“, посочва Дюн и добавя, че това е срамно за една високотехнологична държава като Германия.

 

Рекламата, с която се набират кадри за контраразузнаването

Рекламата, с която се набират кадри за контраразузнаването

 

Експертът предупреждава, че остарелите методи на работа и липсата на омреженост между отделните служби спъва работата на органите по сигурността в предотвратяването на престъпления и в набавянето на разузнавателна информация. Някои от пропуските - например децентрализираните и несвързани помежду си бази с данни - могат да бъдат отстранени с помощта на програмата „Полиция 2020“. Проектът е важна стъпка напред, но реализацията му ще отнеме още много години, посочва експертът.

Междувременно още едно държавно ведомство започна да се рекламира в берлинското метро. Под мотото „Дипломация в дигитален вид: Вашата IT-кариера при нас“ Външното министерство започна кампания за набиране на компютърни специалисти.

 

 

 

Най-новата епидемия - кибератаките

В края на декември 2018 в социалната мрежа Тиутър бяха публикувани лични данни, снимки, кореспонденция и документи на стотици известни германци. Там се появиха дори електронният адрес и факс-номерът на канцлерката Ангела Меркел, плюс няколко нейни писма. Сред огласените информации нямаше държавни или служебни тайни, но въпреки това нанесената вреда е огромна.

Искате да пишете лично на Меркел? Няма проблем!

  • В края на декември 2018 в социалната мрежа Тиутър бяха публикувани лични данни, снимки, кореспонденция и документи на стотици известни германци. Там се появиха дори електронният адрес и факс-номерът на канцлерката Ангела Меркел, плюс няколко нейни писма. Сред огласените информации нямаше държавни или служебни тайни, но въпреки това нанесената вреда е огромна.

През лятото на 2018 хакерската група Energetic Bear атакува енергийните мрежи в САЩ и Германия. Според американските тайни служби, хакерите се добрали до самия шалтер, с който може да се включва и изключва цялата енергийна система. В Германия те проникнали в мрежите само на няколко компании, след което службите за сигурност овладели ситуацията.

Хакери слагат ръка на енергийния шалтер

  • През лятото на 2018 хакерската група Energetic Bear атакува енергийните мрежи в САЩ и Германия. Според американските тайни служби, хакерите се добрали до самия "шалтер", с който може да се включва и изключва цялата енергийна система. В Германия те проникнали в мрежите само на няколко компании, след което службите за сигурност овладели ситуацията.

През юли 2018 година Министерството на правосъдието на САЩ обвини 12 руснаци в опит за намеса в американските президентски избори през 2016. Следствието твърди, че сътрудници на Главното разузнавателно управление на руската армия (ГРУ) са проникнали в компютърните системи на Демократическата партия и на предизборния щаб на Хилари Клинтън.

Дългата ръка на зловещото ГРУ

  • През юли 2018 година Министерството на правосъдието на САЩ обвини 12 руснаци в опит за намеса в американските президентски избори през 2016. Следствието твърди, че сътрудници на Главното разузнавателно управление на руската армия (ГРУ) са проникнали в компютърните системи на Демократическата партия и на предизборния щаб на Хилари Клинтън.

Тайните служби на САЩ, Великобритания и Австралия през 2018 година на няколко пъти обвиняваха руски хакери заради масирани атаки срещу държавни структури и частни компании. Според обвиненията, хакерите се опитали да заграбят интелектуална собственост и да овладеят мрежите на своите жертви.

Атаки срещу държавни и частни компании

  • Тайните служби на САЩ, Великобритания и Австралия през 2018 година на няколко пъти обвиняваха руски хакери заради масирани атаки срещу държавни структури и частни компании. Според обвиненията, хакерите се опитали да заграбят интелектуална собственост и да овладеят мрежите на своите жертви.

На 12 май 2017 десетки хиляди компютри в 74 държави станаха жертва на небивала по мащабите си компютърна атака. Вирусът WannaCry блокира компютрите, а хакерите поискаха откуп в биткойни по 300 долара на компютър, за да вдигнат блокадата. Най-засегнати бяха медицински институции във Великобритания, германските железници, компютрите на руското МвнР, а също така Испания, Индия и други страни.

Кибератаката на столетието

  • На 12 май 2017 десетки хиляди компютри в 74 държави станаха жертва на небивала по мащабите си компютърна атака. Вирусът WannaCry блокира компютрите, а хакерите поискаха откуп в биткойни по 300 долара на компютър, за да вдигнат блокадата. Най-засегнати бяха медицински институции във Великобритания, германските железници, компютрите на руското МвнР, а също така Испания, Индия и други страни.

През юни 2017 година по цял свят беше регистрирана мощна атака от вирус на име Petya.A. Вирусът парализира сървърите на украинското правителство, на националната поща и на киевското метро. Той засегна и редица компании в Русия, Германия, Великобритания, Дания, Холандия и САЩ. И до днес не е известно кой стои зад тази атака.

Вируси с нежни имена

  • През юни 2017 година по цял свят беше регистрирана мощна атака от вирус на име Petya.A. Вирусът парализира сървърите на украинското правителство, на националната поща и на киевското метро. Той засегна и редица компании в Русия, Германия, Великобритания, Дания, Холандия и САЩ. И до днес не е известно кой стои зад тази атака.

През май 2015 година хакери проникнаха във вътрешната компютърна система на Бундестага с помощта на т.нар. троянски кон. Специалистите откриха следи от известната хакерска група АРТ28, за която се смята, че е свързана с Русия. В полза на това предположение говорят и някои рускоезични настройки във вируса, както и фактът, че атаката беше проведена в часове, когато в Москва се работи.

Хакери с московско работно време

  • През май 2015 година хакери проникнаха във вътрешната компютърна система на Бундестага с помощта на т.нар. "троянски кон". Специалистите откриха следи от известната хакерска група АРТ28, за която се смята, че е свързана с Русия. В полза на това предположение говорят и някои рускоезични настройки във вируса, както и фактът, че атаката беше проведена в часове, когато в Москва се работи.

По време на предизборната борба в САЩ хакери на два пъти проникнаха в сървърите на Демократическата партия и на кандидатката ѝ Хилари Клинтън. Американските тайни служби и експертите установиха, че през лятото на 2015 в атаките е участвала групата Cozy Bear, а през пролетта на 2016 - Fancy Bear. Според американското разузнаване, атаките са имали благословията на високопоставени руски служители.

Руски "мечки" върлуват в САЩ?

  • По време на предизборната борба в САЩ хакери на два пъти проникнаха в сървърите на Демократическата партия и на кандидатката ѝ Хилари Клинтън. Американските тайни служби и експертите установиха, че през лятото на 2015 в атаките е участвала групата Cozy Bear, а през пролетта на 2016 - Fancy Bear. Според американското разузнаване, атаките са имали благословията на високопоставени руски служители.

През май 2016 година стана известно, че централата на германския ХДС (партията на Ангела Меркел) също е била обект на хакерско нападение. Специалистите твърдят, че хакерите от Cozy Bear са се опитали да влязат в базата данни на ХДС чрез фишинг - създаване на фалшив двойник на уеб страницата и пренасочване към него на потенциални жертви.

Кой ще се закачи на рибарската кукичка?

  • През май 2016 година стана известно, че централата на германския ХДС (партията на Ангела Меркел) също е била обект на хакерско нападение. Специалистите твърдят, че хакерите от Cozy Bear са се опитали да влязат в базата данни на ХДС чрез "фишинг" - създаване на фалшив двойник на уеб страницата и пренасочване към него на потенциални жертви.

През септември 2016 година Световната антидопингова агенция WADA съобщи за хакерско проникване в нейната база данни. Групата Fancy Bear разпространи в мрежата списък на спортисти, на които WADA е разрешила да използват за лечение определени препарати от забранителната листа. Сред тези спортисти бяха американските тенисистки Серина и Винъс Уилямс и гимнастичката Симон Байлс.

Допинговият удар

  • През септември 2016 година Световната антидопингова агенция WADA съобщи за хакерско проникване в нейната база данни. Групата Fancy Bear разпространи в мрежата списък на спортисти, на които WADA е разрешила да използват за лечение определени препарати от забранителната листа. Сред тези спортисти бяха американските тенисистки Серина и Винъс Уилямс и гимнастичката Симон Байлс.

През февруари 2017 година Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу двама офицери от руската тайна служба ФСБ заради хакването на над 500 милиона акаунта в Yahoo. Според обвинението, руските агенти са наели двама хакери, сред чиито жертви са се оказали руски журналисти, правителствени чиновници от Русия и САЩ и милиони други хора.

Да проникнеш в 500 милиона акаунта

  • През февруари 2017 година Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу двама офицери от руската тайна служба ФСБ заради хакването на над 500 милиона акаунта в Yahoo. Според обвинението, руските агенти са наели двама хакери, сред чиито жертви са се оказали руски журналисти, правителствени чиновници от Русия и САЩ и милиони други хора.
     
  • Автор: Иля Ковал

 

Станете почитател на Класа