Амазон в опит да блокира облачния договор на Пентагона с Майкрософт

Преди, когато Амазон изглеждаше сигурен, че ще получи договора за 10 милиарда долара с Пентагона за „боен облак", Джеф Безос заяви, че Big Tech (големите технологични компании) трябва да работят с военните. "Ако Big Tech обърнат гръб на Министерството на отбраната, тази страна ще е в затруднение", аргументира се Безос през октомври 2018 г., преди да добави "Това е страхотна страна - тя трябва да бъде защитавана."


Това беше остро порицание на настроените към социалната справедливост служители на Google, които току-що бяха успели да анулират договора за Изкуствен интелект ИИ на своята компания с Министерство на отбраната (МО). По това време най-богатият изпълнителен директор на планетата очакваше да изгради съвместната инфраструктура за отбрана на Пентагона (JEDI). Договорът изглеждаше специално пригоден за Амазон Web Services (AWS) – и точно това Oracle оспори в заведеното дело за пристрастие.


Безос не се страхуваше от „събудените" воини; в крайна сметка притежава Washington Post, водещия вестник анти-Тръмп #Resistance. За това, което бе за него джобни пари, вестникът изобличаваше президента всеки ден, дори когато собственикът му беше в състояние да печели от неговите военни разходи.


Така бе, докато договорът не отиде при Майкрософт и най-богатият човек в света веднага промени рефрена си.


Той реши да съди Пентагона за пристрастие, твърдейки, че подлият туит на Тръмп несправедливо насаждал в МО предразсъдъци срещу Амазон, довели до даване на договора на Редмънд, а не на Сиатъл.


Съдията по федералния иск Патриша Е. Кембъл-Смит застана на страната на AWS в четвъртък, като издаде временно блокиране на договора в решение, което беше запечатано по неуточнени причини.


Пентагонът беше "разочарован от решението, което ненужно забавя плановете за модернизация и лишава войските от набор от възможности, които спешно се нуждаят", според говорителят подполковник Робърт Карвър.


„Амазон просто иска да гарантира, че процесът на договора е без политическа намеса", каза главният говорител на компанията - и бивш прессекретар на президента Барак Обама - Джей Карни - пред CNBC в сряда.
Един циник може да каже, че всеки договор на Пентагона е политически. Lockheed Martin един ден получава кокал за трилион - здравей, F-35! - докато Northrop Grumman получава друг- за B-21 - на следващия ден, всичко за да се гарантира, че военно-индустриалният комплекс продължава да лапа от американските данъкоплатци стотици милиарди всяка година. Няма значение, че всичко, което получава армията, са скъпи и ненадеждни високотехнологични приспособления, които в най-добрия случай събират прах, в най-лошия се разрушават в битка. Може да накарате военните да убиват хора и да разбиват нещата по-ефективно, но това не е добре за бизнеса.


Същият циник може да каже още, че Амазон проявява загриженост за справедливостта - а не, да речем, да сложи ръка на управлението на облака на Пентагона завинаги – и това е също толкова прилично, колкото ангажиментът на Washington Post за „демокрацията, която умира в тъмнина".


Ако това наистина е лична вендета на Безос, поне съдилищата разкриха цената й, като наредиха на AWS да отдели 42 милиона долара „за разходи и щети" до 20 февруари, в случай че се установи, че разпореждането е издадено погрешно. Като се има предвид оценката на Пентагона - разкрита в силно редактирани съдебни досиета - че ще понесе финансова вреда от „между 5 и 7 милиона долара" всеки месец на забавяне, това предполага, че съдебният спор ще отнеме поне шест месеца.


Всичко това показва, че разговорите за патриотизъм са евтини, но когато толкова много пари са на линия - всички залози са на масата.

Станете почитател на Класа