Болсонаро: „Папа Франциск може да е аржентинец, но Бог е бразилец“

Бразилският президент Джаир Болсонаро отговори в четвъртък на безпокойството, изразено от лидера на Ватикана, относно състоянието на Амазония: "Папа Франциск може да е аржентинец, но Бог е бразилец", заяви държавният глава на излизане от президентската резиденция.


В този тон лидерът на Южна Америка релативизира екологичния конфликт в региона на джунглата, заявявайки, че много очи гледат към пожарите на територията на Бразилия, но "никой не говори за Австралия", друга държава, в която също имаше екологична катастрофа от пожари.


Изявленията на Болсонаро идват, след като Ватиканът публикува призива на пантифика за „Църква с амазонско лице".


В църковния документ, папа Франсиск подчерта важността на Амазония за света, за неговото биоразнообразие и за общностите, които живеят там. Освен това той отправи към политическата класа критичен призив за внимание, като поиска „отговорност от националните правителства".


С този тон първият папа от Латинска Америка подчерта, че жителите трябва да бъдат добре информирани за проектите, планирани в района, но подчерта необходимостта от "регулаторна система с непреодолими граници".


Папа Франциск също поиска епископите в региона да изпращат мисионери за предоставяне на услуги в така наречения „бял дроб на планетата", но призова да се признаят „важните отговорности" на миряните.


Докато продължават критиките срещу правителството на Болсонаро за очевидното му бездействие за опазване на природата, той нападна също така екологичната НПО Грийнпийс: „Кой е Грийнпийс? Какъв е този боклук, наречен Грийнпийс?"


Тази международна организация изрази многократни критики срещу президента. В една от последните си публикации те написаха: „Болсонаро иска да сложи край на Амазонка". Всъщност в първите дни на февруари групата започна кампания за оказване на натиск върху бразилските национални законодатели за избягване на одобряването на закона 191/2020, предложен от изпълнителната власт. Според Грийнпийс "проектът предвижда създаване на мини, хидроелектрически язовири и дори проучване за нефт и природен газ в коренните земи."


В други изявления Болсонаро също се позова на отношенията с Аржентина, основният търговски партньор в региона. В тази връзка той каза, че Министерството на икономиката възнамерява да подкрепи Буенос Айрес в искането му за предоговаряне на дълга с Международния валутен фонд (МВФ).


Болсонаро каза, визирайки деликатното икономическо положение на съседния народ: „Искам силна Аржентина, а не боливарска родина"..

Станете почитател на Класа