Тръмп настоя Сенатът да отхвърли резолюция за война на Иран, защото е заговор на демократите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп казва, че резолюцията, която ще му попречи да използва сила срещу Иран, е партизански трик на демократите, въпреки че той провежда кампания за мирна платформа и някои от най-близките му съюзници подкрепят предложението.


"Ние се справяме много добре с Иран и това не е моментът да проявяваме слабост", туитира Тръмп в сряда, добавяйки, че ако ръцете му бъдат вързани, Техеран ще получи "отдих".


„Демократите правят това само като опит да смутят Републиканската партия. Не позволявайте това да се случи! ", призова той мнозинството в РП.


Става дума за Резолюцията за военните сили в Иран, предложена от демократите след убийството с дрон на генерал Касем Солеймани в Багдад миналия месец. Тръмп разпореди нападението срещу Солеймани - който оглавяваше международните сили на Кудс в Иранския ислямски революционен гвардейски корпус (IRGC) - като го обяви за "терорист номер едно в света ".


Иран отмъсти, като пусна ракети срещу две американски бази в Ирак. Официалните доклади по това време казват, че няма жертви, но оттогава Пентагонът заяви, че над 100 американски военни са претърпели „леки травми на мозъка" при бомбардировките. И Вашингтон, и Техеран се въздържаха от по-нататъшна ескалация.


Камарата на представителите с мнозинство от демократи обаче се възползва от възможността да приеме резолюция, в която се казва, че никакви нападателни действия срещу Иран не може да се предприемат без одобрение от Конгреса.


Според конституцията на САЩ президентът е главнокомандващ на въоръжените сили, но Конгресът има правомощието да обявява война. Той обаче не е упражнил тази власт след Втората световна война; настоящата „Война срещу терора" се основава на две отворени разрешения за използване на военна сила (AUMF), датирани от 2001 и 2002 г.


Резолюцията му ще принуди президента „да прекрати използването на въоръжените сили на Съединените щати за военни действия срещу Ислямска република Иран или някоя част от неговото правителство или военни, освен ако изрично не е разрешено с деклариране на война или специално разрешение за използване на военна сила срещу Иран. "

 

Макар че има стойност аргументът на Тръмп, че демократите орязват правомощията на президента, само защото той е президент, няколко републиканци както в Камарата, така и в Сената, които обикновено са на негова страна, дадоха подкрепата си за предложението.


Преподавателят Мат Гетц (Р-Флорида) прочуто „гласува със сърцето си" миналия месец, като се аргументира, че прекратяването на безкрайните войни всъщност е платформата, с която самият Тръмп се кандидатира през 2016 г. Сенаторите Ранд Пол (R-Kentucky) и Майк Лий (R-Utah) споделят настроенията и са заявили, че ще гласуват за резолюцията, когато се появи в Сената.


Всъщност Тръмп заяви кампания за изтегляне на американски войски от Близкия изток, но оттогава се е навел пред вашингтонския истаблишмънт и все още ги държи в Ирак, Сирия и Афганистан. Той също следва строга линия по отношение на Иран, подкрепяна от неговите неоконсервативни външнополитически съветници.


Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл (R-Kentucky) се противопостави на резолюцията, твърдейки, че тя „силно ще ограничи оперативната гъвкавост на американската армия да се защити от заплахите, отправени от Иран." Той обаче не може да блокира вота за нея.


Осем републикански сенатори подкрепиха предложението за започване на дебат в сряда, като окончателното гласуване беше 51-45. Това предполага, че предложението на Кейн може да получи подкрепата на 51 сенатора, когато окончателното гласуване се проведе някъде в четвъртък. Тръмп обаче вече е уведомил Сената, че възнамерява да наложи вето на резолюцията.

Станете почитател на Класа