Белият дом вече не иска да разчита на Google и IBM за ИИ в оръжията

Плановете за увеличаване на бюджета за изкуствен интелект (ИИ) и квантови изчисления показват, че Пентагонът вече няма да изостава при разработването на авангардни военни технологии. Очаква се способностите на САЩ да нарастват бързо и в по-голяма секретност.


Съобщението миналата седмица, че повече пари от предложения от администрацията на Тръмп бюджет от 4,8 трилиона долара, ще бъдат заделени за Министерството на отбраната и Националната научна фондация, е значителна стъпка в продължаващата надпревара за изкуствен интелект.


Страхувайки се, че САЩ отстъпват на Китай в тази надпревара, много технолози призоваха администрацията на Тръмп да подкрепи изследванията на базирани на ИИ оръжия и транспорт и на квантовите изчисления, които използват квантовата механика, за да достигнат значително по-бързи скорости на обработка и по-мощни възможности за криптиране, отколкото със съществуващите суперкомпютри.


Новите предложения за бюджет са важни главно, защото разкриват, че сега американското правителство признава, че битката за въоръжаване с ИИ е битка за човешки таланти.


Досега голяма част от възможностите за изкуствен интелект на САЩ досега са резултат от частните начинания на технологични гиганти като Google, Amazon, Microsoft и IBM.


Проблемът не е просто в това, че американските университети и правителствени лаборатории са загубили голяма част от талантите си, насочили се към частния бизнес. Те са вече и в други страни, като голяма част от критичните изследвания, сега се провеждат в технологични горещи точки като Торонто, Лондон и Пекин.


И има още по-голяма етична дилема: много водещи пионери на ИИ, като Демис Хасабис от Google DeepMind и Елон Мъск от американската ракетна компания SpaceX, са сред повече от 2400 подписали обещанието, което се противопоставя на военните предприятия и нациите срещу изграждането на смъртоносни автономни оръжейни системи.


Тези развития означават, че на правителството на САЩ предстои значителна битка, за да спечели сърцата и умовете на бъдещите таланта в ИИ и квантовото изчисление.


Ето защо подробностите за предложения увеличен бюджет са толкова разкриващи: Агенцията за напреднали научни проекти за отбрана, изследователска група на Министерството на отбраната на САЩ, ще увеличи финансирането на изследвания, свързани с ИИ, от 50 милиона долара на 249 милиона долара, докато Националната наука с настоящо финансиране на фондацията от около 500 милиона долара, ще нарасне до 850 милиона долара, като 50 милиона долара ще бъдат заделени специално за подпомагане на обучението на експерти по ИИ.

Станете почитател на Класа