„Купол против дронове“: Израел разкри лазерно оръжие, взривяващо дронове в небето

Израелската аерокосмическа компания Rafael пусна видео, показващо нейната новоразработена отбранителна система - прехващач на дронове, наречен Drone Dome, който буквално сваля дроновете с мощен лазерен лъч.


Кадрите, публикувани в YouTube, показват, че системата, монтирана на кола, сваля квадрокоптери някъде в пустинята в Израел. Видеото демонстрира прехващача, как сваля малък дрон, който енергично маневрира във въздуха и после успешно прострелва няколко безпилотни летателни апарата, летящи във формация.


Компанията Рафаел се похвали, че новият й продукт осигурява „ефективно откриване, пълна идентификация и неутрализиране на множество заплахи от микро и мини дронове" и заяви, че може да открие цел, малка колкото два сантиметра (около един инч) на разстояние от 3,5 километра. Защитният купол за дронове има опции за „soft kill" и „hard kill", позволяващи да се избира операция между овладяването на контрола над целевия дрон или просто свалянето му.


С името, очевидно вдъхновено от израелската система за противоракетна отбрана „Железен купол", „Drone Dome" изглежда е създаден предимно за справяне с малки дронове, които биха могли да нарушат работата на цивилните летища или да пречат на цивилните полети. Дали би могъл успешно да се ангажира с по-големи военни дронове, засега не е ясно.


Самата технология не е необичайна. Тъй като дроновете заемат все по-важна роля на бойните полета, все по-голям брой страни започнаха да гледат на лазерите като потенциален отговор на този нов вид заплаха, както и като ефективно средство за въздушна отбрана.


През 2018 г. Русия обяви нова бойна лазерна система, представена от руския президент Владимир Путин сред другите нови оръжия. През пролетта на 2019 г. Германия също заяви, че успешно е тествала военен лазер.


Израел миналия месец представи още едно лазерно оръжие в своя арсенал - система, за която се съобщава, че е способна да прехваща ракети, управлявани ракети и други снаряди, като използва множество лазерни лъчи, фокусирани заедно в една точка.

Станете почитател на Класа