Сделката между САЩ и Китай

Петролният сектор е предупредил администрацията на президента Доналд Тръмп, че САЩ ще имат трудности с производството на петрола, газа и другите енергийни продукти, които Китай обеща да купи в рамките на първата фаза от търговското споразумение. Това повдига някои въпроси около изпълнението на емблематичния за държавния глава договор.

Частичното споразумение бе подписано на 15 януари и според него Китай се ангажира да купи допълнително втечнен природен газ, петрол, рафинирани продукти и въглища на стойност 52,4 млрд. долара от САЩ в рамките на следващите две години. За да го направи, народната република ще трябва да внесе допълнително 1 млн. барела дневно суров петрол, 500 000 барела рафинирани продукти и 100 танкера втечнен природен газ, са предупредили от Американския петролен институт миналия месец по време на закрита среща с представители на министерството на енергетиката.

Тези обеми ще затруднят преносната инфраструктура и производствения капацитет и Китай ще трябва да купува повече петрол, отколкото федералното правителство прогнозира, че САЩ ще добавят в ново производство до 2021 г., е посочила петролната лобистка група.

„Възможността на САЩ да увеличат износа си на суров петрол и други енергийни продукти, по всяка вероятност ще се превърне в обвързващо ограничение“, са заявили от Американския петролен институт пред представители на министерството. Според групата „дори и производството да е налично, то остават логистичните трудности с морския пренос и с Панамския канал“.

Предупреждението е представено в подробности в материали, видени от Bloomberg и потвърдени от двама души, запознати със срещата, провела се в края на януари. Тя се е състояла по искане на енергийното министерство, а от агенцията се опитват да установят как обещанията за нови покупки от Китай ще засегнат петролната и газова индустрия, посочват още запознатите.

Съмнения за изпълнението на търговската сделка

Данните от индустрията, която се възприемаше като един от най-големите печеливши от търговската сделка на Тръмп, повдига въпроси за условията по споразумението, според което Китай ще купи стоки и услуги за най-малко 200 млрд. долара повече в рамките на следващите две години. Това е над 100-процентно увеличение спрямо 2017 г., когато САЩ са изнесли за народната република стоки и услуги за 187 млрд. долара.

Това прибавя към съществуващите вече съмнения за способността на Вашингтон да увеличи по-драстично производството на соя и други земеделски продукти, за да се задоволи новото увеличено търсене от Пекин.

Говорители на офиса на американския търговски представител и на Белия дом не са отговорили на исканията за коментар.

Но анализатори вече предупредиха, че логистични и договорни ограничения биха могли да затруднят изпълнението на китайските обещания за повече покупки. Така например по отношение на вноса на газ САЩ ще се изправят с конкуренция от руски газопроводи, които ще окажат натиск върху търговията с втечнено гориво.

 

 

Според Американския петролен институт всяко едно увеличаване на китайските покупки на американски петрол може да пренасочи близо една трета от настоящия износ, да увеличи цените и да попречи на съществуващия капацитет за доставки, най-вече през идните две години.

Тръмп срещу собствените си съветници

Това е поредното съмнение за изпълнението на сделката на президента Тръмп. Той самият заяви, че неговите съветници също са го предупредили, че някои от ангажиментите, които той иска от Китай, са нереалистични и раздути.

По време на церемонията по подписването на първата фаза от договора Тръмп разказа как е оспорил мнението на своите съветници, след като те са се съгласили да бъдат поискани допълнителни 20 млрд. долара в земеделска продукция.

„Нашите хора се съгласиха на 20 (млрд. долара) и аз казах: „Не, направете ги 50 млрд. долара. Каква е разликата? Направете ги 50 млрд. долара“, заяви тогава американският президент. „Те казаха: „Сър, нашите фермери не могат да произведат толкова много“. Аз им казах: „Обичам нашите фермери. Оставете ги те да ми кажат, че не могат да го направят“. И аз казах: „Кажете им да отидат да си купят по-голям трактор. Да си купят малко повече земя“, допълни държавният глава, цитиран от Bloomberg.

Петролната и газовата индустрия приветстваха търговската сделка от началото на годината, като миналия месец институтът я определи като „стъпка в правилната посока за американската енергетика“. Главният изпълнителен директор на Американския съвет за проучвания и производство Ан Брадбъри заяви, че споразумението помага на бизнеса да планира и инвестира в ключова инфраструктура, за да се увеличи американският достъп до световните пазари.

 

 Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа