Американците спасиха ранения главатар на терористите от «ан-Нусра» Ал Джулани

Тежко раненият главатар на «Хайят Тахрир ал Шам» (бившата терористична организация «Джабхат ал Нусра») Абу Мохамед ал Джулани e евакуиран в покрайнините на Варшава.

 

 

Въпреки политическия натиск от Запада и Турция, Дамаск продължава успешната си офанзива в Северна Сирия. Според последните сведения сирийската армия се намира в покрайнините на град Идлиб. В хода на ожесточениje сражения бяха освободени десетки селища. Ударите унищожиха главатарите на бандитската групировка.

Вчера стана известно, че в резултат на ракетния огън е унищожен командният център на терористичната групировка «Хайят Тахрир ал Шам», разположен в близост до столицата на провинцията Идлиб. По това време духовниje и военниje водачи на джихадистите провеждали среща там, присъствал включително шейх от Саудитска Арабия, известен с името Абу Абдел Ал Мухайсини.

Според сирийското разузнаване на срещата е пристигнал лидерът на «Ал Нусра» Абу Мохамед ал Джулани, който също се озовал в зоната за въздушните удари. Той бил тежко ранен, но неговите сътрудници успели да го евакуират.

Ал Джулани бил в безсъзнание, охранителите го транспортирали до границата с Турция, но Анкара отказала да го приеме, обяснявайки това с продължаващите преговори с Русия. Турските военни обаче му предоставили място в полевата болница на окупираната територия.

Отчаяни да спасят лидера си, терористите се възползваха от отдавна забравения канал за комуникация с американските военни. Предполага се, че те са отишли при заместник-командира на американската мисия в Сирия и Ирак генерал Гринкевич, който отговаря за разузнаването.

Американците предложили на джихадистите алтернативен вариант за евакуиране на лидера на «Ал Нусра».

В Идлиб, през окупираната от протурските сили територия, влезли няколко американски вертолети с наемници от Полша, които евакуирали ал-Джулани в Ирак. След това това бил транспортиран в околностите на Варшава.

Случилото се не се скривало от участниците в специалната операция. Американците дори не се опитали да замаскират движението на вертолетите и наемиците от състава на полската частна военна компания «European Security Academy».

Единственият непонятен момент е финансовата подкрепа на операцията и дали полските власти са наясно кого са стоварили на тяхна територия. Възможно е обаче Ал Джулани да бъде евакуиран до някой от американските обекти в Полша, особено след като самолетите на военния транспорт в САЩ извършват безпрепятствени полети без каквото и да било претърсване.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа