Климатът - каузата, заради която...

Хиляди служители на Amazon планират да рискуват работните си места и да излязат на безпрецедентна по размерите си, координирана в рамките на компанията стачка.

Работниците на технологичния гигант не за първи път са крайно недоволни - и преди те са изказвали негодуванието си от извънредния труд и условията на работа, особено в претъпканите складове, от които тръгват доставките.

Този път обаче недоволството надхвърля ежедневните наболели въпроси и стига до тема, която засяга буквално целия свят - тази за климатичните промени.

Така служителите на Amazon смятат да излязат на масирано шествие, по време на което да разкритикуват открито и на висок глас политиките на фирмата на Джеф Безос, що се отнася до въпроси като екологията, опазването на околната среда и измененията в климата, предизвикани от човешка намеса.

Отговорът на компанията на готвения протест не закъсня - в момента Amazon се опитва да прокара вътрешни политики за поведение, според които всеки работник, осмелил се да говори публично за фирмените действия (или бездействия) по дадена тема, може да бъде незабавно уволнен.

 

 

 

Подобни строги рестрикции, отговарят служителите на Безос, не биха били особен проблем, ако Amazon не проявяваше лицемерието публично да обяснява, че прави всичко по силите си да опазва околната среда, а в същото време си сътрудничи с петролни гиганти, продава тонове пластмасови продукти и работи със софтуерни фирми, които са също толкова незаинтересовани от климата.

Затова и работниците са категорични - някой се опитва да заглуши гласа им, но няма да успее.

Част от тях споделят пред Recode, че вече са получили на личните си имейли предупреждения от мениджърите си, че според новите правила на компанията могат да загубят работата си.

Подобен опит за цензура обаче няма как да се размине дори и на гигант като Amazon. Така хиляди работници получават и още едно съобщение, този път от организаторите на протестите през вътрешната платформа за комуникация на фирмата. Там намират призив да не пазят мълчание, както и покана да напишат лично послание към шефовете си.

Това послание може да е насочено към бездействието за климатичните промени, но не е задължително. То може да осъжда практиките на фирмата, свързани с възобновяемите източници на енергия, или с практиките й, свързани с експлоатация на мигранти като евтина работна ръка.

Щом се съберат поне 100 такива съобщения от служители, те ще бъдат оповестени публично и предадени към медиите.

Съгласно политиките за публична комуникация на Amazon, авторите на тези послания могат да бъдат наказани за изнасяне на ценна информация без предварително разрешение. Но това е част от плана на служителите - те вярват, че ако протестът набере достатъчно поддръжници, няма да е лесно на Amazon да уволни наведнъж всички тях.

 

 

Към момента в пълна готовност за активни протестни действия са над 330 работници, посочват от Recode. Те са готови да споделят пред аудиторията и медиите неща от дейността на Amazon, които намират за обезпокоителни и опасни не само за тях, но и за света. Друга уловка е, че изказванията, които ще бъдат споделени с обществеността, няма да бъдат само негативни.

Организаторите призовават някои послания да бъдат хвалебствени, защото всъщност тонът няма значение - всяко от тях се приема като нарушение на политиките за пълно мълчание. Единствената категорична забрана е изнасянето на конфиденциална информация за компанията.

Така служителите на Amazonискат смело да се противопоставят на правила, които според тях се опитват напълно да отнемат от човешкия им облик.

Показателно е, че това е поредният от вълна от протести, които заливат технологичните мастодонти като Google и Microsoft, като в случая с Google имаше намесени и редица скандали за сексуален тормоз от страна на висшия мениджмънт.

И е доказателство, че дори и в Amazon, където доскоро привидно цареше строга йерархия и безапелационен ред, бизнесът и хората в него все повече се политизират и започват да се занимава с теми като глобалните климатични промени.

Говорителка на фирмата изпраща на Recode отговор, в който обяснява, че докато всички служители са добре дошли да провеждат конструктивни разговори с различните екипи, които работят по различни теми, компанията няма да поощрява външна комуникация и няма да позволи публично оронване на престижа и злепоставяне, както и погрешно представяне на труда на десетки техни колеги, които търсят решения на сложни и деликатни въпроси (като този с климата).

Но тези, които работят под логото на Amazon, просто не могат да си затворят очите и стават все по-критични към връзките на компанията с петролния бизнес, употребата на спорен софтуер за лицево и гласово разпознаване и сключването на договори с американското правителство за доставка на технологии, които могат да бъдат използвани за военни действия.

За все повече служители тези противоречиви практики са неприемливи, а от Amazonсе чудят как да се справят със ситуацията.

Факт е, че през 2018 г. собственикът Джеф Безос защити работата на технологичните компании с Пентагона, въпреки вълните от недоволство сред служителите. По въпроса за опазването на околната среда пък той каза, че компанията планира драстично да намали въглеродния си отпечатък и че ще следи внимателно даренията й да не отидат при хора, които отричат климатичните промени.

Но Amazon ще продължи да работи с петролни компании - нещо, с което много от работниците имат проблем.

Да, планът е до 2040 г. компанията да има практически нулев въглероден отпечатък - десет години преди изтичането на Парижкото споразумение, а до 2030 г. Amazon трябва да използва енергия от изцяло възобновяеми източници.

Въпреки това когато редица служители обявяват намерението си да протестират заради климатичните промени и бездействието около тях, компанията изведнъж променя политиките си и напълно забранява изнасянето на всякаква външна информация, независимо колко незначителна е тя.

Преди това работниците е трябвало да получат разрешение чрез имейл от някои от вицепрезидентите, ако искат да разговарят с медиите. След промяната трябва да попълнят специален формуляр, в който да има "бизнес мотивация" на изказването им. Почти никой не е получил отговор на своя формуляр.

От Amazonпосочват, че новите им политики са "стандартна практика в бизнеса".

Новите усилия на служителите да се организират на протест директно целят тази политика да бъде премахната.

"Да позволим една кoмпания да ни накара да мълчим за климатичната криза, която тя причинява, е злоупотреба с власт и ние няма да се откажем от нашата човечност, за да бъдем безропотни работници", категорични са недоволните от начините, по които действа Amazon.

А климатичните активисти в рамките на Amazon вече постигат своите малки победи.

През септември миналата година компанията обяви намерението си да закупи 100 електрически вана, за да намалят въглеродния си отпечатък. Случайно или не, тази информация идва ден преди една от големите стачки за климата, в която се включват и служители на компанията.

Факт е, че не всеки работодател е склонен да послуша недоволството на служителите си, особено що се отнася до климатичните промени.

През ноември например Google уволни четири свои служители за организация на дебати по темата за измененията в климата. В случая на Amazon обаче, ако се стигне до масови протести, уволнените трябва да са десетки, ако не и хиляди...

Станете почитател на Класа