Неочакваното предложение на Путин

Идеята на руския президент Владимир Путин да организира среща на петимата лидери на Съвета за сигурност на ООН може да доведе до редица интересни проекти, заяви политическият анализатор Александър Конков.

 

ООН отговори положително на предложението на ръководителя на Руската федерация. Организацията отбеляза, че приветства всички усилия, насочени към изграждане на приятелски отношения между всички сили. И петте постоянни членове на Съвета за сигурност не правят изключение.

Според Александър Конков провеждането на подобна среща на върха отваря широки възможности за международната общност. Този вид събитие може да породи доста интересни проекти, които в бъдеще ще доведат до формирането на нов световен ред, счита експертът.

«Срещата има всички основания да се проведе, тъй като и петте страни се ръководят от хора, които са готови да присъстват на такава среща», заяви Конков в ефира на радио Sputnik.

Рано е да се правят прогнози докъде може да се стигне в резултат на инициативата. Политологът обаче има собствено мнение по този въпрос.

Поради факта, че Москва се превръща в главния град за честването на 75-годишнината от Деня на победата, именно столицата на Русия можеше да приеме държавните глави на страните, постоянни членки на ООН. Както обаче Путин отбеляза, руската страна е готова да проведе подобна среща на върха навсякъде по света, добави Конков.

Припомняме, че Путин предложи да се проведе среща на петимата лидери на ООН по време на неговото участие в Световния форум за холокоста. Според него събитието може да се състои тази година.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа