На среща с психопат...

Представете си следната ситуация. Излизате на среща с непознат, с когото сте се намерили в сайт за запознанства. Той/тя обаче се оказва странен човек - пие повече, става агресивен, но сте сами и не знаете как да се спасите от неприятната ситуация.

В опит да намали потенциалния риск от срещи с oпасни непознати, популярното приложение за запознанства Tinder ще даде възможност на потребителите си да научат подробности за човека, с когото ще излизат, както и да споделят данни за местоположението си.

Новите функции са с цел безопасност след като сайтове за запознанства, сред които и Tinder, получиха критика в тази посока, заедно с приложенията, предоставящи транспортни услуги като Uber. Платформите за запознанства, използвани от десетки милиони потребители, не са достатъчно подготвени срещу злонамерени потребители, бяха част от обвиненията.

Компанията майка на Tinder, Match Group, сега си партнира с Noonlight - приложение, което използва данни за местоположението, за да свързва хората с други, които могат да се отзоват по спешност.

Потребителите на Tinder могат да добавят безплатен паник бутон към своите профили, който ще индикира, че са „защитени от Noonlight". Потребителите в САЩ ще получат новия инструмент следващия вторник в нов раздел на приложението, наречен Център за безопасност.

Все още обаче няма информация ще го получат ли и потребителите в Европа.

За да го използват, те трябва да изтеглят Noonlight и да активират инструментите за проследяване на местоположението на приложението. Ако потребителят се почувства несигурен, трябва да отвори Noonlight и да натисне бутон, който дискретно контактува с диспечери.

Потребителите на Tinder, които добавят Noonlight в своите профили, могат да въвеждат информация за срещата, например с кого е и къде ще се видят. Ако потребителят натисне бутона за паника, Noonlight ще го подкани да въведе код. Ако той не го направи, получава съобщение. И ако тогава също няма отговор, Noonlight ще се обади. Ако все още няма отговор или друго потвърждение за извънредна ситуация, биват призовани властите.

Относно притесненията за личните данни, потребителите могат да изключват услугите за местоположение в настройките на телефона, когато не са на среща.

По думите на изпълнителния директор на Match Group, от Noonlight са категорични, че няма да разпространяват използваните данни или да ги ползват с маркетингова цел.

Приложението предупреждава, че не е заместител на спешния телефон в Щатите - 911, но добавя, че това е полезна опция в ситуации, когато човек не може да говори, да пише или да набира 911.

Необвързани хора навсякъде по света имат и истории за срещи, които са протекли добре. Но сайтовете за запознанства биват внимателно разглеждани за това как защитават потребителите от конфликтни хора, сексуални хищници и т.н. Регистрираните като нарушители или извършилите сексуални престъпления се забраняват за платформите на Match Group.

Но тези приложения не могат да извършват проверка на всички потребители. Много от тях като Tinder не изискват от хората да въведат пълните си имена и адреси, които се използват за идентифициране на сексуални нарушители, обяснява изпълнителният директор на Match Group Манди Гинсберг пред Wall Street Journal.

„Постигнахме голям напредък в изграждането на технологии, които потребителите ни могат да използват, за да имат по-сигурно изживяване. Това е продължаващ процес и в тази област се развиват нови технологии и продукти, които можем да възприемем, за да продължим да се развиваме", добавя Гинсберг, цитиран от Washington Post.

По-ранните усилия за безопасност на Tinder бяха фокусирани върху мониторинга на съобщенията и използването на машинно обучение за вредния език и снимки. Tinder също тества инструмент за проверка на снимки, с който да гарантира, че всеки потребител е този, за когото се представя. Инструментът се очаква да стане широко достъпен по-късно тази година.

Match Group планира да разшири функциите си и за останалите си приложения и сайтове за запознанства, включително OkCupid, Match, Hinge и PlentyofFish през следващите няколко месецА Компанията не възнамерява да разкрие размера на инвестицията си в Noonlight.

 

Match отбелязва, че е първата компания за запознанства, която се интегрира в този тип услуги.

 

Повече от 40 милиона американци използват онлайн услуги или приложения за запознанства, според RAINN - най-голямата в САЩ организация с нестопанска цел за борба със сексуални посегателства. Но не е ясно колко хора са били наранени чрез връзки, започнали на такива платформи (RAINN публикува списък с неща, за които да наблюдавате) - нито в САЩ, нито по света.

 

Освен приложенията за запознанства, и компаниите за превозни услуги, като Uber и Lyft бяха оценени като поставящи потребители в опасни позиции. И двете компании вече са внедрили подобни приложения.

Станете почитател на Класа