Тази "малка дяволска страна" в Европа

Тази "малка дяволска страна" в Европа
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.01.2020
  • Сподели:

Какво стори Албания, че успя да разгневи Иран - и то толкова, та върховният лидер аятолах Хаменей я нарече "малка дяволска страна" в Европа? Ето как Тирана се замеси в един глобален конфликт.

 

 

 

"Има една малка дяволска страна в Европа, в която американците и предателите на Иран заговорничат срещу Ислямската република." Тези думи са изречени не от друг, а от върховния лидер на Иран - аятолах Али Хаменей. И то непосредствено след като иранския генерал Касем Солеймани беше убит от американски дрон в началото на януари.

Страната, за която говори Хаменей и която покрай изострилия се напоследък конфликт между САЩ и Иран попадна във фокуса на международната политика, е Албания. Правителството на балканската държава-членка на НАТО приветства убийството на Солеймани непосредствено след извършването му. След което правителството в Тирана експулсира двама ирански дипломати - заради дейности, които били несъвместими с дипломатическия им статут.

САЩ и Албания - в "нерушим съюз"

Но все пак какво общо има малката адриатическа страна с големите световни конфликти? Цялата история започва  преди няколко години и е свързана с членовете на организацията Муджахидин-е-Халк („Муджахидините на народа"). Тази паравоенна групировка в изгнание дълго време действаше от територията на съседен Ирак срещу правителството в Иран.

След свалянето на режима на Саддам Хюсеин животът на членовете на групировката се оказа сериозно застрашен от иранските ракетни нападения - ръководството в Техеран смята организацията за терористична, а свързаните с нея  американци в продължение на години се опитваха да намерят убежище за подгонените "народни муджахидини". В крайна сметка членката на НАТО Албания, най-верният съюзник на НАТО на Балканите, обяви, че е готова да приеме над 3 000 привърженици на групировката на своя територия.

 

През 2019 Албания отпразнува 10-годишнината от приемането си в НАТО

 

С хуманитарен договор, сключен между албанското и американското правителство през 2013 г., те бяха заселени в Албания. Приемането им станало в контекста на "нерушимия съюз със САЩ", заяви албанският министър-председател Еди Рама в отговор на заплахата на Хаменей от миналата седмица.

"Народните муджахидини" не се чувстват сигурни никъде

Рама оценява приемането на "народните муджахидини" като риск за страната си - но пък смята, че този "риск прави чест на Албания и отговаря на досегашните албански традиции". Има се предвид защитата на евреите в Албания по време на Втората световна война - нито един от тях не е предаден на нацистите.

Днес "народните муджахидини" живеят в голям, добре охраняван лагер недалеч от град Дуръс, на 30 км от Тирана. след като Иран заплаши с отмъщение за убийството на Солеймани, повечето от обитателите на лагера са изпълнени със страх. Мерките за сигурност междувременно бяха много засилени. Юридическият съветник на групировката в Албания - Бехзад Сафари, заяви пред Дойче Веле, че "народните муджахидини" не могат да се чувстват никъде на сигурно място.

"Навсякъде по света сме под заплахата на терора, организиран от иранския режим. Иранското посолство в Тирана, както и посолството в други европейски столици са центрове на терористичните операции на този режим", допълва Сафари. Според него, иранските тайни служби следят организацията. Това било потвърдено дори от германските служби за сигурност. Прогонването на иранските дипломати от Тирана бе приветствано от представителите на "народните муджахидини" в Албания. Те го обявиха за „смела и достойна стъпка", защитаваща и иранските дисиденти в изгнание".

През последните няколко години приемането на "народните муджахидини" бе постоянен източник на напрежение между Албания и Иран. През октомври 2019 албанската полиция разкри направлявана от режима в Техеран терористична клетка. Целта ѝ била да организира терористични удари срещу групировката Муджахидин-е-Халк в балканската държава. Според албанската полиция, клетката била част от "Кудс" (Ерусалим на арабски) - елитен отряд на иранската Революционна гвардия.

Последиците за албанската сигурност

"Заплахата за Албания от страна на иранския режим става все по-конкретна", казва албанският експерт по сигурността Редион Кириази и пояснява: "най-вече чрез отделни кибер атаки или терористични нападения. В това отношение Иран има стабилни и доказани възможности".

Заплахата от този вид акции засяга не само Албания, но и всички балкански държави, смята Сафари, който е консултант на „народните муджахидини": "В дългосрочната стратегия на Иран Балканите са входна врата за ислямския фундаментализъм и тероризъм в Европа". Американският генерал Майкъл Барберо заяви на една конференция по сигурността в началото на януари в Тирана, че Албания трябва да бъде бдителна, тъй като всеки съюзник на САЩ може да се окаже под прицела на Иран. Той увери страната в подкрепата на САЩ и НАТО: "Алиансът ще реагира на всяко нападение срещу някой от неговите членове".

Станете почитател на Класа