Тежък артилерийски удар по НАТО

Новината за възможното стартиране на изпитанията на новото поколение руски системи за противовъздушна отбрана се стовари върху НАТО «като тежък артилерийски удар», пише«Чжунго цзюнван». Всъщност, ако официално С-500 влезе на въоръжение, съотношението на противоракетните сили на страните ще се промени. Изданието подробно описва предимствата на новата система за противовъздушна отбрана.

 

 

Наскоро руските медии съобщиха, че тази година ще започнат изпитанията на новото поколение зенитно-ракетни комплекси С-500, доставките са планирани за 2025 година. Тази новина падна върху НАТО като тежък артилерийски удар, защото веднага след като комплексът С-500 официално влезе на въоръжение, балансът на силите за противоракетна отбрана ще се промени.

В Русия С-400 бе наречена «Триумф», а С-500 — «Прометей», сравнявайки го с героя от древногръцките митове, откраднал огъня, охраняван от Зевс и дал го на хората, като по този начин унищожил плана на гръмовержеца за унищожаване на човечеството. В това лесно се вижда решимостта на руската страна да се изправи срещу САЩ в областта на противовъздушната отбрана.

Три основни предимства на С-500

С цел запазване на секретността руските медии не публикуват много информация относно С-500. Въпреки това, от чуждестранни публикации можем да заключим за многобройните предимства на новата зенитна ракетна система.

Ракета за прихващане: високо ниво на прихващане при ниска цена

Както знаете, за унищожаване на атакуващ обект в американските противоракетни ракетни системи се използва прихващащ кинетичен снаряд (KKV), а руските ракети С-400 и С-500 използват принципа на насочено осколъчно поразяване на целите. Въз основа на някои данни може да се заключи, че ракетата за прехващане на ПВО С-500 се управлява от вектора на тягата, но никъде не се споменава, че тя трябва да се сблъска с целта.

В момента на извършване на целенасочения взрив ракетата може да бъде на 3-5 метра от целта. Резултатът от използването на тази технология е много подобен на ефекта, произведен от кинетичния снаряд-прихващач, но цената на руската ракета е много по-ниска от американската.

Ракетите 77N6-N с дълъг обсег, използвани от комплекса С-500, са оборудвани с двигатели от втора степен, които използват технологията за вторично запалване. Височината на полета на ракетата може да достигне 70 километра, тя се контролира от аеродинамично и газово управление, както и от вектора на тягата. Системата, която контролира посоката на полета на ракетата, вече е по-чувствителна и точна. Максималното отклонение е намалено до 3 метра, почти равно на кинетичния снаряд-прихващач.

Повишено ниво на откриване

Според наличната информация, всеки ЗРС С-500 е снабден с четири наземни радари: трикоординатна РЛС РЛС 96Л6-ЦП, работеща в С-диапазона, панорамна радиолокационна система за ранно предупреждение с фазирована решетка  91Н6Е, работеща в S-диапазона, противоракетна РЛС за управление на огъня  77Т6 и многофункционален радар с активна фазирована решетка, работеща в Х-диапазона и изпълняващ задачи по наблюдението, търсенето, съпровождането и опознаването на целите…

Контролно-командният пост и станцията за управление имат уникални характеристики

Контролно-командното оборудване на С-500 представлява полкова насочваща станция, състояща се от командно-щабна машина 55K6MA и пункт за бойно управление 85Zh6. На полковата станция за насочване е поставена радиолокационна система за ранно предупреждение и управление с фазирована решетка 91H6E.

Основавайки се на данните за противника, щабът на полка поставя пред огневите подразделения задачата за прихващане. Руските ЗРК комплекси, включително С-400, са разположени на всички автомобили с РЛС и щабните машини за навигация. Комплексът включва приемник, който получава информация от сателитната навигационна система ГЛОНАС.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа