„Невидимите извънземни“ - сензация или твърде много безполезни академици?

Пришълците са дошли. От десетилетия тази идея се върти, но сега изненадващ брой учени и изследователи, работещи в известни университети предполагат, че извънземните живеят сред нас, на планетата Земя. Само защото не можем да ги видим ...


Колкото и малко вероятно да звучи това на твърдо вярващите в непогрешимата рационалност на нашите висши учебни и изследователски институти, многобройни учени смятат, че има вероятност да се разхождаме сред извънземни. Всъщност нещата са дори по-странни от това, защото същите тези учени смятат, че тези извънземни са „невидими", неоткриваеми за нашите пет сетива и за конвенционалните методи за откриване.


Всяка година изглежда носи нов абонат в този постоянно нарастващ клуб, като най-новият подбудител е Хелън Шарман -първият британец в Космоса, сега в отдела за химия в Империал Колидж, Лондо. Шарман каза за The Observer: "Пришълците съществуват, няма две мнения за това. Дали са като теб и мен, съставени от въглерод и азот? Може би не. Възможно е те да са тук в момента и ние просто не можем да ги видим." Може да се каже, че е достатъчно противоречив, но пък е носител на Ордена на Британската империя.


Шарман със сигурност не е сам сред университетските учени и изследователи, които се забавляват с такива вярвания. През април миналата година вестник „Оксфорд Студент" пусна странно интервю с д-р Янг-Хе Чи от университета в Оксфорд. В него д-р Чи разкри, че вярва не само в невидимите извънземни, живеещи тук на Земята, но и в теорията, че те се кръстосват с хората, за да създадат хибриден вид, способен да оцелее от последиците от климатичните промени. Абсолютно луд, може би си мислите, но д-р Чи дори написа книга с аргументи за тези вярвания, озаглавена „Посещенията на извънземни и краят на човечеството".


През 2018 г. д-р Габриел де ла Торе от Университета в Кадис публикува статия, в която внушава, че извънземните живеят в тъмната материя, която пронизва цялата Вселена (включително Земята), но която е незабележима. „Това, което се опитваме да направим с това разграничаване, е да обмислим същества с измерения, които умът ни не може да схване, или интелигенция основана на тъмна материя или енергийни форми, които съставляват почти 95 процента от Вселената и които едва сега започваме да виждаме."


През 2016 г. д-р Калеб Шарф от Астробиологичния център на Университета Колумбия написа статия, в която внушава, че тъмната материя е „там, където завършва целия технологично развит живот или където винаги е бил повечето живот." Други обаче предполагат, че неоткриваемите извънземни могат да представляват алтернатива, т.е. "сянка" форма на микробния живот.


Не е изненадващо, че подобни статии генерират много шум в медиите, които често обича да ни представят, че науката е на прага на шеметно откритие, изместващо парадигмата.


Това, което разкрива скромният растеж на изследователите, забавляващи теориите за невидимите чуждици, всъщност има много по-светски смисъл. В по-голямата си част този растеж е отражение на индустрията на висшето образование. Тоест, все по-голям списък от бездействащи учени се забавляват със сензационни спекулации. Те могат да вълнуват за кратко време, но те не осигуряват нищо, което всъщност може да работи в момента, за да доведе до практически или обществено полезни резултати. С други думи, те са ярък пример за това колко безполезни боклуци произвежда университетската система на 21 век. Има изследване, че 85% от медицинските изследвания могат да бъдат характеризирани като „боклуци", в смисъл че не се представят възпроизводими открития.


Бавното издигане на теоретиците за невидими извънземни приляга плътно с такава тенденция. Но защо? Е, тъй като основната функция на университетите вече не е да произвеждат просветляващи изследвания от просветени умове, а да генерират печалба и да създават студентски дълг от трилиони долари, който помага за продължаване на неравенството и икономическата несправедливост.


В тази нова, ориентирана към бизнеса рамка, сега университетите трябва да привлекат повече студенти, които да изсмукват повече приходи, което означава, че трябва да наемат повече персонал. И като се има предвид, че броят на полезните неща, които персоналът би могъл да изследва (които все още не са открити), вероятно е доста ограничен, става неизбежно нарастващите количества персонал да бъдат тласнати към несъществени дреболии.


Що се отнася до това защо толкова голяма част от медиите се радват на изследвания на невидими (и видими) извънземни, най-вероятно това е проявление на колективно желание да се намери нещо по-добро „там" (в случая извънземен живот). Това е симптом на латентното желание на много хора да избягват сблъсъка със собствените си реалности и живот, да избягват да се справят с проблемите в света и да се насочат към нещо „чуждо" и ново.


Накратко, това е същото условие, което отведе милиарди от нас към ново-създадени религии и други „трансцендентни" системи на вярвания.

Станете почитател на Класа