САЩ искат стъпки Иран да се превърне в "нормална държава" без предварителни условия

САЩ искат стъпки Иран да се превърне в "нормална държава" без предварителни условия
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    14.01.2020
  • Сподели:

Въпреки нарастващото напрежение, САЩ са отворени за разговори с Техеран, заяви министърът на отбраната Марк Еспер. Но има уловка: подобна дискусия трябва да се върти около „поредица от стъпки, които биха направили Иран по-нормална страна".


"Ние сме готови да седнем и да обсъдим без предварително условие нов път напред, поредица от стъпки, чрез които Иран ще се превръща в по-нормална страна", каза Еспер в неделя, говорейки на "Face the Nation" на CBS.


Попитан дали има противоречие между това да се наричат иранските власти „корумпирани" и открито да се подкрепят антиправителствените протестиращи, но същевременно да се изрази готовност за разговори, Еспер увери водещия на шоуто, че е напълно добре да се направи така. „Иранските власти са все още е законно правителство на страната" и затова предложението на Доналд Тръмп за разговори „без предварителни условия" все още остава.


Думите му идват, докато президентът и други американски служители са заети да издават предупреждения към Техеран как да се справят с протестите заради свалянето на украински пътнически самолет.


В събота президентът на САЩ дори туитира както на английски, така и на фарси, като се обърна директно към иранските протестиращи и изрази пълната си - и дългогодишна - подкрепа за тях.


„За смелите, страдащи хора на Иран: стоя с вас от началото на моето президентство и моята администрация ще продължи да стои с вас. Следим внимателно вашите протести и сме вдъхновени от вашата смелост ", написа Тръмп, като в отделен туит предупреди Техеран срещу "поредното клане на мирни протестиращи".


Всъщност висши американски служители многократно са изразили готовност да говорят с Техеран „без предварителни условия", призовавайки го да „се държи като нормална нация." Въпреки че това определение изглежда неясно, то всъщност беше обобщено от държавния секретар на САЩ Майк Помпео през юни 2018 г., когато поредният призив за преговори беше придружен от списък с искания, които в основата си караха Иран да се откаже от независимите си политики и да се предаде на Вашингтон, за да стане отново „нормална държава". Излишно е да се казва, че тези „предложения за преговори без предварителни условия" само разпалват гнева в Техеран.

Станете почитател на Класа