Командирът на ЛНА и премиерът на ПНС се срещат в Москва

Командирът на ЛНА и премиерът на ПНС се срещат в Москва
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    14.01.2020
  • Сподели:

Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар и министър-председателят на правителството на Националното споразумение (ПНС) Файез ал Сарадж се срещат в в Москва, потвърдиха от руското министерство на външните работи.


"В контекста на осъществяването на инициативата на президентите на Руската федерация и Турция, която беше обявена на срещата на върха в Истанбул, днес в Москва ще се осъществят контакти между различни либийски фракции под егидата на шефовете на Министерствата на външните работи и отбраната на Русия и Турция ", заяви вчера руското външно министерство.


"Очаква се Сарадж, Хафтар и представители на други либийски партии да участват в тези контакти", каза той.


Миналата сряда президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в турската столица Анкара. Конфликтът в Либия беше една от централните теми на срещата. Двамата президенти призоваха страните да обявят прекратяване на огъня, което влезе в сила в 00:01 ч. На 12 януари (местно време).


След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. и чуждестранната военна интервенция, в Либия се създаде двойственост на властите. Правителството на националното споразумение, създадено през 2015 г. като преходен орган и подкрепено от ООН, държи под свой контрол Триполи и части от северозападната част на страната. В по-голямата част от Либия управлява Камарата на представителите на Либия, която работи от 2014 г. със седалище в град Тобрук и която подкрепя Хафтар.


Днес Хафтар е подкрепен от Египет и Обединените арабски емирства, които го възприемат като "силен човек", който може да се противопостави на ислямистите, докато противниците му виждат в командира един нов Кадафи. След операцията срещу „терористите" през януари 2019 г. в южната част на страната, хафтарските сили завзеха територия с големи нефтени находища.


В допълнение към тези две администрации в постоянно съперничество, в Либия действат различни милиции, които упражняват контрол в определени територии и имат съюзи с местни племена.


В началото на януари турският парламент одобри изпращането на войски в Либия в подкрепа на признатото от ООН правителство. На 5 януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е започнала разполагането им.

Станете почитател на Класа