По стъпките на Хилари Клинтън: Тръмп и Помпео подготвят преврат в Иран

„Иранският въпрос“, който тревожи Съединените щати от десетилетия, изглежда се развива. Вашингтон, възползвайки се от настоящата ситуация, издухва праха от стария наръчник за обучение на ЦРУ и се опитва да организира поредния държавен преврат.

Светът отдавна е свикнал с ролята на “Шнура на Бикфорд”, изигран от Щатите. По цял свят те сеят семената на „цветните“ революции, като се стремят да утвърдят собственото си превъзходство и икономически ползи. Този път го застигна многострадалния Иран. Самият Доналд Тръмп нарече така народа на страната, към когото се обърна в“Туитър” на фарси.

 

 

Причината за поредния акт на популизъм са студентските протести в Техеран, организирани след катастрофата на украинския “Боинг”. Първоначално момчетата са искали единствено да организират мемориална акция със свещи, за да почетат паметта на загиналите. В даден момент обаче всичко излиза от контрол и събитието се превръща в протест. Студентите изразяват недоволство от това как КСИР е отмъстил за смъртта на свой генерал Сюлеймани, който беше убит по заповед на Белия дом.

Тръмп умело се възползва от ситуацията, съчувствайки колко им е трудно на иранците и призова властите "да не организират репресии срещу демонстрантите и да не изключват интернет" (точно както софистите, които твърдят, че честен човек може да отговори само с “да” или “не” на въпроса: „Вече сте спрели да биете баща си?“). Манипулация, с една дума. Дори и истината да бъде открита, утайката ще остане.

Държавният секретар Майк Помпео, хитрият дебел трол, който убеди Тръмп да убие Сюлеймани, повтаря президента си. Той вече публикува видеоклип от една от акциите в своя “Туитър” и каза, че иранският народ е „наситен“ от жестокостите на КСИР и властите на Роухани, които са наложили клептокрация. Иранците трябва да се бият, казва Помпео.

"Ние подкрепяме иранския народ, който заслужава по-добро бъдеще", заяви държавният секретар на САЩ.

Тоест сега, без значение как ще се развие американската агресия срещу Техеран, САЩ ще “освободят” персите. Независимо дали го искат или не.

Във Вашингтон, казва политическият анализатор Александър Асафов, отдавна е разработена програма за организиране на „цветни“ революции по света, включително адаптирана към иранските условия. Един от най-важните ѝ етапи е радикализацията на протестите. Точно това правят американските разузнавателни служби и американските съюзници в западната коалиция.

Интересното е, че организацията на безредиците в Техеран е ръководена от британския посланик в Иран Робърт Макер. Дипломатът беше задържан от столичната полиция в магазин, близо до студентските общежития на Технологичния университет “Амир Кабир”, откъдето се опита да ръководи протестите. Най-смешното - целият т. нар. „Цивилизован” свят започна да вие за „грубо нарушение на международното право” и неприкосновеността на дипломатите.

Но намесата на този посланик в делата на суверенна държава беше някак си забравена. Но това е още по-грубо нарушение от гледна точка на същото това международно право. Но тук всичко е сравнително прозрачно: Щатите и техните съюзници ще затоплят протестите, така че да “свалят режима”. След това, смята Асафов, те просто ще номинират кандидат, който е по-подходящ за техните интереси. Например, както вече го направиха във Венецуела. И всичко - без нарушения. Само „свобода и независимост“. По американски начин.

 

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа