Преговори с Русия: На какво ни учи Хенри Кисинджър?

Днес, когато Съединените щати разработват последователна стратегия за Русия, първо трябва да изучим уроците на Кисинджър и Рейгън, които показват, че преговорите с Русия трябва да започнат с конкретни мерки за намаляване на ядрената опасност, се казва в статията.

Рискът от ядрена катастрофа днес е много по-сериозен, отколкото във всеки момент от ядрената епоха, с изключение на «черната събота» през октомври 1962 г., когато Карибската криза достигна своя апогей.

Въпреки че през 2019 г. броят на ядрените оръжия е четири пъти по-малък, отколкото в началото на 80-те години, вероятността от ядрена катастрофа в една или друга форма се е повишила до безпрецедентно ниво.

Какво можем да научим днес за намаляване на безпрецедентната ядрена опасност от онези, които в миналото ни оттласнаха от ръба на пропастта: от Кисинджър, който направи това в началото на 70-те, и от Рейгън, който постигна това през 80-те?

„Преговарящият Кисинджър. Уроци за сключване на сделки на най-високо ниво” (Lessons from Dealmaking at the Highest Level) беше първата книга, авторите на която анализират дейността на Кисинджър в преговорите.

Те правят 15 изводи за сключването на сделки на най-високото ниво по време на международните преговори и извличат три общи цели, които Кисинджър поставя за Съединените щати през 70-те години:

— да се предотврати ужасното зло на ядрената война;

— да ограничи съветската експанзия и да разрешат конфликтите от студената война в полза на САЩ;

— да се изгради по-устойчива „структура на мира“ между Китай, СССР и Съединените щати.

Авторите ни канят да адаптираме целите и уроците на Кисинджър, разумно да ги прилагаме към променящите се днес обстоятелства. Светът през 2019 г. е много различен, но целта номер едно остава непроменена и най-важна. Втората и третата цел по принцип съвпадат, според гледната точка на съвременните американски експерти, ако думата „съветска“ се замени с „руска“.

Ключовият урок на «преговарящия» Кисинджър е, че „крайният успех на преговорите зависи от достоверността на нашите основни предположения за света, за ситуацията и за нашите интереси“.

В днешните разгорещени дебати по темата за Русия, нейните действия в Украйна и намеса в американските и европейските избори, в американската външнополитическа общност няма консенсус относно националните интереси и стратегията на САЩ по отношение на Русия.

В процеса на този озлобен спор човек лесно може да изпадне в ницшенианска „елементарна форма на човешка глупост“ и да забрави за това, което се опитваме да правим.

Каквото и да се стремим да правим, имаме един общ, абсолютен и жизненоважен интерес. Целта номер 1 на Кисинджър от 70-те години остава основната рационална цел и за днес. Според него, когато станал съветник по националната сигурност през 1969 г., той осъзнал, че ядрената война ще бъде катастрофа и за двете страни и ще промени човешката история. Това е вярно и днес.

Кисинджър публично изрази опасенията си повече от десетилетие като един от „Четиримата конници на Апокалипсиса“. Той горчиво заяви, че ядрен холокост може да се случи поради случайно или неразрешено използване на ядрено оръжие, например умишлено изстрелване в отговор на фалшива тревога.

Тази основна цел определено е повлияла върху възгледите на Кисинджър, които той очерта през 2016 г., като заяви, че в преговорите е недопустимо усилията да се съсредоточават върху изолацията или отслабването на Русия, а още по-малко върху нейния крах.

Дълги години той заявяваше, че американските политици трябва да налагат реални ограничения при определянето на американските национални интереси. След руската анексия на Крим през 2014 г. той категорично се дистанцира от неоконсервативните републиканци и либералните интервенционистки демократи, които според Кисинджър твърдят, че на Русия трябва да й бъде преподаден урок за нарушаване на международното право и „ако Русия се разпадне, тогава това ще е цената «която тя ще трябва да плати, това ще бъде своеобразна възможност за възстановяване на световния ред.»

Кисинджър предупреди, че ако Русия се превърне в „Югославия след Тито с многобройните конфликти от Санкт Петербург до Владивосток, от Европа до Близкия изток и Азия, това няма да е в интерес на Америка“.

Важният урок на Кисинджър е, че отново трябва да дадем приоритет на номер едно в нашите преговори с Русия, за да предотвратим „ужасното зло на ядрената война“.

«Четиримата конници на Апокалипсиса» се опитват повече от 10 години да привлекат вниманието към настоящата опасност. Неверното предположение, че рискът от използване на ядрени оръжия е много малък, е изключително опасно и затова можем да го премахнем от списъка с приоритети и да преследваме други цели.

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа