Колко струват американските бази по целия свят?

От 11 септември 2001 г. войниците и военните операции в Близкия Изток и Азия струват на американските данъкоплатци 6,4 трилиона долара. В същото време, въпреки обещанията на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Близкия изток, броят на войските в региона само се увеличава.

 

 

 

 

Убийството на втория човек в Иран Касем Сюлеймани от удара на американски дрон доведе до разполагането на допълнителни войски в Ирак. Въпреки че изглежда напрежението намаля след ответния удар на Иран, войната в сянка между САЩ и Иран продължава.

Опитахме се да изчислим колко трилиона долара харчат САЩ за войници и колко милиарди за поддържане на военни бази в чужбина.

Понастоящем в стотици бази извън САЩ са разполжени 200 000 американски войски. Въпреки обещанията на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Близкия изток, броят на войските в региона само се увеличи.

От 11 септември 2001 г. военните и военните действия в Близкия Изток и Азия струват на американските данъкоплатци 6,4 трилиона долара, според Института за международни и обществени отношения «Уотсън» от университета «Браун». А американският контингент в Близкия изток според Централното командване на САЩ е от 60 хиляди до 70 хиляди войници.

Бившият служител на ЦРУ, а сега доцент в Бостънския колеж, Глен Карл, обяснява, че някои приемащи държави плащат значителни суми за поддържане на американското военно присъствие, докато други минават без официални вноски.

„Що се отнася до Ирак, не съм сигурен, че официалният им принос съответства на това доколко те са доволни от присъствието ни. Допълнителните или косвените разходи се поемат от приемащата страна. Но не мисля, че те наистина плащат за американския контингент от 6 хиляди войници в няколкото бази», казва Карл.

На въпроса за по-нататъшното развитие на напрежението между САЩ и Иран, Карл отбеляза, че политическата система на САЩ до голяма степен е парализирана, което усложнява всякакви „решителни съгласувани действия“ на международната арена.

„Половината страна е склонна да се изтеглят американските войски от Ирак, считайки присъствието им там за катастрофа, но повечето чиновници и служители от националната сигурност смятат, че трябва да се запази някакво американско присъствие — няма значение кой е счупил чиниите и кой се опитва да ги залепи. Но оставянето сега е проблематично“, каза Карл.

«Следователно не мисля, че ще си тръгнем в близко бъдеще, освен ако объркването и капризите в Овалния кабинет отново не се поддадат на импулсивни желания», завърши Карл.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа