Иран и САЩ в капана на лъжите

Иран и Съединените щати имат едно общо нещо в тези драматични часове: любовта към истината, или по-скоро любовта към лъжата, на техните правителства е за дискусия. 

В Техеран хиляди демонстранти са изложени на риск, след като революционната гвардия призна, че случайно е свалила украински самолет. 176 души загинаха; дни наред администрацията си представяше техническа повреда.

Ситуацията в страната е толкова непоносима, че например боецът по таекуондо Кимия Алисаде избяга. Единствената иранка, която някога е спечелила медал на Олимпиадата, е наречена "една от милионите угнетени жени".

В САЩ министърът на отбраната Марк Еспер отрече в интервю за CBS междувременно изявлението на Доналд Тръмп, че е трябвало да убие Касем Солеймани, защото иранският генерал е планирал да атакува четири американски посолства. Според Еспер нямало никакви конкретни доказателства за това.

 

Иран и САЩ в капана на лъжите

Тръмп заяви пред Fox News в петък вечер, че посолството в Багдад, столицата на Ирак, е "вероятна" цел на атаките. Тогава републиканецът добави: „Мога да разкрия, че вярвам, че вероятно биха били четири посолства".

Тръмп оправда целенасоченото убийство на Солеймани на 3 януари в Багдад с непосредствена заплаха за американците, което би превърнало операцията в законна антитерористична операция от американска перспектива. Демократите в САЩ изразиха съмнения относно обосновката и разкритикуваха, че Конгресът не е бил консултиран предварително. Правителствен брифинг в Конгреса през миналата сряда също предизвика критики от страна на някои републиканци.

Еспер подчерта, че Тръмп е говорил просто за вероятност. Той споделял мнението на президента. „Моето очакване е, че те са се прицелвали към нашите посолства".

И така - добре дошли в Иран и САЩ – две страни, за които истината няма значение!

 

Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа