Въглищните централи в САЩ затварят врати

Американските електроцентрали, работещи с въглища, биват извеждани от експлоатация с един от най-бързите темпове през 2019 г. въпреки усилията на президента Доналд Тръмп да подкрепи индустрията, сочат правителствени данни и такива на Thomson Reuters.

Около 15 100 мегавата въглищни мощности са били спрени или са преминали на газ през изминалата година, достатъчно за захранване на около 15 милиона домакинства, сочат данните.

Темпът на смяна на горивото и закриване на централите е вторият най-бърз такъв след 2015 г., когато са регистрирани 19 300 мегавата мощности, изведени от експлоатация или преминали на природен газ. 

 

Въглищните централи в САЩ затварят врати въпреки обещанията на Тръмп

 

Замяната на въглищата с газ и възобновяеми източници при производството на енергия е намалила общото количество емисии на въглероден диоксид в САЩ през четири от последните пет години.

Природният газ отделя около половината емисии, които отиват в атмосферата при изгарянето на въглища.

Въглищната промишленост бележи рязък спад през последното десетилетие поради засилващата се конкуренция в лицето на евтиния газ и субсидираната слънчева и вятърна енергия.

Доналд Тръмп омаловажи предупрежденията за катастрофалните последици от климатичните промени и се опита да съживи въгледобива, за да изпълни своите предизборни обещания в щати като Западна Вирджиния и Уайоминг, отменяйки екологичните регулации, поставени от президента Барак Обама.

Откакто Тръмп пое президентския пост през 2017 г., около 39 хил. мегавата въглищни мощности са били изведени от експлоатация.

Ако тази тенденция се задържи и през тази година общото количество на затворени централи, ползващи изкопаемо твърдо гориво, ще достигне 46 хил. мегавата – повече от всички затворени въглищни централи през втория мандат на Барак Обама – 43,1 хил. мегавата.

Миналата седмица компанията Tri-State Generation and Transmission обяви, че ще ускори затварянето на две от своите въглищни централи в Колорадо и Ню Мексико, тъй като двата щата са се амбицирали да намалят значително емисиите на въглероден диоксид.

През 2019 г. емисиите в САЩ се понижиха с 2,1%, след като производството на електроенергия от въглища спадна с 18 на сто до своето най-ниски ниво от 1975 г.

Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа