Наръчник за добри обноски

На "Вие" или на "ти"? Целувка или прегръдка? В Германия има редица правила за добро поведение във всяка ситуация. В германските обноски обаче има и много капани. В нашата фотогалерия представяме някои

от правилата.

Германците си подават ръка толкова често, че ръкостискането се е превърнало в национален спорт. Хората си подават ръка при запознаство, при официални поздрави или на сбогуване. Дори и децата понякога си подават ръце.

Ръкостискане на всяка крачка

  • Германците си подават ръка толкова често, че ръкостискането се е превърнало в национален спорт. Хората си подават ръка при запознаство, при официални поздрави или на сбогуване. Дори и децата понякога си подават ръце.

Понякога след ръкостискането следва целувка. Или дори две. Но само когато хората се познават добре. Тъй като целувката по бузата често е комбинирана с ръкостискане, тя се приема по-скоро за формалност. Топлата прегръдка при среща обаче е запазена за най-близките хора.

Целувка или прегръдка?

  • Понякога след ръкостискането следва целувка. Или дори две. Но само когато хората се познават добре. Тъй като целувката по бузата често е комбинирана с ръкостискане, тя се приема по-скоро за формалност. Топлата прегръдка при среща обаче е запазена за най-близките хора.

На Вие? Или все пак на ти? Отговорът гласи: зависи дали хората се срещат официално, или лично. Принципно хората се обръщат един към друг вежливо на Вие. На ти се обръщат един към друг по-младите хора. Към възрастните човек се обръща на Вие, докато не получи разрешение да говори на ти.

На "Вие"? Или все пак на "ти"?

  • На "Вие"? Или все пак на "ти"? Отговорът гласи: зависи дали хората се срещат официално, или лично. Принципно хората се обръщат един към друг вежливо на "Вие". На "ти" се обръщат един към друг по-младите хора. Към възрастните човек се обръща на "Вие", докато не получи разрешение да говори на "ти".

Уважителното Вие важи и при телефонните разговори. Човек първо трябва да се представи. Добър ден, казвам се... Не бива да се учудвате, че човекът от другата страна също се представя по име. Практично! Така знаеш дали си набрал правилният номер.

"Добър ден! Обажда се Мюлер."

  • Уважителното "Вие" важи и при телефонните разговори. Човек първо трябва да се представи. "Добър ден, казвам се..." Не бива да се учудвате, че човекът от другата страна също се представя по име. Практично! Така знаеш дали си набрал правилният номер.

Почукването по вратата, за да обявиш присъствието си, не е германско изобретение. Германците обаче внасят в него собствени нюанси. Ако чукате на входна врата, чакате докато обитателят ви отвори. Ако обаче сте в чакалнята на някой лекарски кабинет, почуквате само веднъж и влизате в кабинета.

Чук, чук...

  • Почукването по вратата, за да обявиш присъствието си, не е германско изобретение. Германците обаче внасят в него собствени нюанси. Ако чукате на входна врата, чакате докато обитателят ви отвори. Ако обаче сте в чакалнята на някой лекарски кабинет, почуквате само веднъж и влизате в кабинета.

Германците обичат да си правят подаръци. Особено ако са поканени някъде. Тогава те носят на домакините шише вино, бонбони или букет цветя. Германците поднасят цветя дори и да не се познават много добре. Например като благодарност или за рожден ден.

Кажи го с цветя

  • Германците обичат да си правят подаръци. Особено ако са поканени някъде. Тогава те носят на домакините шише вино, бонбони или букет цветя. Германците поднасят цветя дори и да не се познават много добре. Например като благодарност или за рожден ден.

Точността е типично германско качество и е абослютно задължителна при официални срещи и съвещания. В личната сфера хората обикновено прощават малкото закъснение. Който обаче закъснее с повече от 15 минути, минава за неучтив. Обикновено човек трябва да се извини за закъснението си по телефона.

Германската точност

  • Точността е типично германско качество и е абослютно задължителна при официални срещи и съвещания. В личната сфера хората обикновено прощават малкото закъснение. Който обаче закъснее с повече от 15 минути, минава за неучтив. Обикновено човек трябва да се извини за закъснението си по телефона.

При хранене ръцете се полагат на масата. В никакъв случай обача не се седи с лакти на масата. Винаги се сервират и вилица, и нож - вилицата се взима с лявата ръка, а ножът с дясната. Чашата с вино се държи за ствола. Тогава и наздравицата звучи по-добре.

Маниери на масата

  • При хранене ръцете се полагат на масата. В никакъв случай обача не се седи с лакти на масата. Винаги се сервират и вилица, и нож - вилицата се взима с лявата ръка, а ножът с дясната. Чашата с вино се държи за ствола. Тогава и наздравицата звучи по-добре.

Когато правите малка пауза по време на хранене, вилицата се поставя диагонално на ляво, а ножът диагонално на дясно с дръжката, т.е. те образуват Х. Това е ясен знак, че ще продължите да се храните. Ако сте сити, поставяте приборите един до друг, както е показано на снимката. Така келнерът е наясно, че сте приключили с яденето.

Приборите също имат своя ред

  • Когато правите малка пауза по време на хранене, вилицата се поставя диагонално на ляво, а ножът диагонално на дясно с дръжката, т.е. те образуват Х. Това е ясен знак, че ще продължите да се храните. Ако сте сити, поставяте приборите един до друг, както е показано на снимката. Така келнерът е наясно, че сте приключили с яденето.

 

Станете почитател на Класа