След Брекзит разпад на Обединеното кралство (ОБЗОР)

 

Убедителната победа на британските консерватори начело с премиера Борис Джонсън на парламентарните избори може да е началото на края на Обединеното кралство, смятат политици и анализатори. Джонсън е категоричен, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 януари 2020 г. - 47 години, след като се присъедини към Общността. Онова, от което Джонсън трябва да се тревожи най-много, е, че шотландците и северноирландците дадоха ясно да се разбере, че не се смятат за представлявани от това правителство и ще се борят за независимост.

 

Британският премиер, който вече разполага с внушително мнозинство в парламента, възнамерява да върне законодателството за Брекзит преди Коледа и твърдо да следва графика за излизане от ЕС на 31 януари. 

Консерваторите получиха 365 места в 650-местната Камара на общините на парламента. Това е с 48 места повече от местата, които те имаха досега и им позволява да прокарат сделката на Джонсън за Брекзит и страната да може да излезе от ЕС до новия краен срок, а именно 31 януари догодина. Тази победа консерваторите постигнаха благодарение на това, че спечелиха в работнически избирателни окръзи, които от години са били лейбъристки, но които подкрепяха Брекзит. Лейбъристите получиха едва 203 места в парламента, а досега имаха 262 места. Това бе най-тежкото им изборно поражение от 1935 г.

Същевременно първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди Борис Джонсън, че той не може да задържи Шотландия в Обединеното кралство против шотландската воля. "Ако той си мисли, че казаното от него "Не" по въпроса слага край на тази история, то той ще открие, че греши в най-висша степен", каза Стърджън пред Би Би Си.

 

 


"Не може да задържите Шотландия в Обединеното кралство против волята й. Ако Обединеното кралство трябва да продължи да съществува, то това може да бъде само на основата на съгласието", каза още Стърджън и допълни, че ако британският премиер е уверен, че шотландците искат да останат в Обединеното кралство, то той трябва да им позволи да се произнесат на референдум по този въпрос.

Джонсън и неговото правителство нееднократно казаха, че няма да организират нов референдум за шотландската независимост. Но Стърджън каза, след като Шотландската национална партия спечели 48-те места от общо 59-те, излъчвани от Шотландия в британския парламент, то нейната партия е получила мандат за организиране на нов референдум.

"Позицията на Лондон относно втори референдум за независимост на Шотландия не се е променила. Правителството смята, че през 2014 г. жителите на региона ясно се изказаха за своето бъдеще в рамките на Обединеното кралство", контрира прремиерът Борис Джонсън. Стърджън и партията й обаче настояват Шотландия да бъде в ЕС и докрай ще държат за такъв референдум, след като Великобритания ще напусне общността след около месец и половина.

Междувременно лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин пък се извини на избирателите заради лошото представяне на изборите на 12 декември. "Съжалявам, че не бяхме на висота и поемам отговорността", заяви Корбин в отворено писмо, публикувано от в. "Сънди мирър".

Станете почитател на Класа