Русия, САЩ или Турция: Кой ще победи в битката за Триполи?

В Либия дойде денят, който може да промени бъдещето на целия Близкия Изток и Северна Африка. Маршал Халифа Хафтар обяви началото на атака срещу столицата на страната. Известно е, че Франция, Египет, Израел, Обединените арабски емирства, Гърция и САЩ са на негова страна. Русия според автора също е изключително заинтересована от победата на Хафтар. Как ще отговори Ердоган?На 12 декември главнокомандващият на либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар обяви началото на решителната битка за Триполи и призова своите бойци да се придържат към правилата за водене на бойни действия.

«Днес обявяваме началото на решителната битка и настъплението към самото сърце на столицата», обяви той.

 

 

По-голямата част от експертите и анализаторите се опасяват, че действията на Хафтар и нарастващата степен на напрежение между Египет и Турция около Либия ще доведат до ескалация на въоръжения конфликт в страната.

Основният въпрос е: дали Фаиз Сарадж ще потърси помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който обеща да изпрати турски военни в Либия, за да подкрепи правителството на Националното съгласие, как Египет, основният съюзник на фелдмаршал Халиф Хафтар, заедно с ОАЕ ще реагират на това. Ще бомбирадират ли египетските ВВС турските военни кораби, ако пристигнат в пристанищата на Либия?

 

 

Ако правителството на Националното съгласие на Фаиз Сарадж, признато от международната общност, се обърне за помощ към турския лидер, то със своите действия ще предизвика гнева на страните, които подкрепят фелдмаршал Халиф Хафтар, като Египет, ОАЕ, Русия и Франция.

Правителството на националното съгласие няма свои собствени въоръжени сили, поради което е принудено да разчита на ислямистките въоръжени групировки в Триполи и Мисурат. Въпреки международното признание, авторитетът на правителството на Сарадж сериозно пострада от успеха на военната кампания на Халифа Хафтар и създаването на новата антитурска коалиция в Източното Средиземноморие, която включва Гърция, Кипър, Египет, Израел, Йордания, Италия и Палестина.

Президентът Ердоган започна да се чувства заплашен от антитурската коалиция, която включва Гърция, Египет и Израел — основните врагове на Турция. Ето защо турският лидер прие Фаиз Сарадж в Истанбул и подписа споразумение за военно сътрудничество с него и меморандум за разбирателство относно демаркацията на морските зони.

Турският президент заяви, че не иска да превърне Либия в нова Сирия, но според египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в следващите шест месеца ще бъде намерен изход от либийската криза, намеквайки повече за военно решение, отколкото за политическо.

Независимо от това, всичко подсказва, че ако се случи въоръжен конфликт между Египет и Турция в Либия, той ще бъде по-ожесточен от войната в Сирия.

Либийският народ плати тежка цена в последната война, която превърна страната от просперираща държава в нестабилно образувание. Повече от половината от либийското население беше принудено да избяга от страната в Египет, Тунис и Алжир.

НАТО обърна гръб на Либия, след като помогна за свалянето на режима на полковник Муамар Кадафи и позволи да дестабилизира положението в страната.

На прага сме на „газова война“, която ще започне в Триполи и след това ще се разпространи във всички страни на Магриб. Новата война ще промени картата на Източното Средиземноморие и е възможно Турция да се превърне в основна мишена. Тя може да повтори съдбата на Ирак след нахлуването на Саддам Хесеин в Кувейт, ако изпълни обещанието си и прехвърли войски в Либия.

Никой не вярва, че фелдмаршал Халифа Хафтар започна офанзива над Триполи без „зелената светлина“ от Египет, ОАЕ, Франция и Русия и без мълчаливо одобрение от САЩ.

По-нататъшното развитие зависи от решението на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган. Как ще постъпи той?

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа