Новият компютър на Apple струва колкото луксозно BMW

Новият компютър на Apple струва колкото луксозно BMW
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.12.2019
  • Сподели:

От заводите на BMW традиционни излизат десетки луксозни автомобили и затова брандът често нарича колите си "ултимативната машина за шофиране".

В подобна посока разсъждаваше и вече покойният основател на Apple - Стив Джобс, който определяше компютрите на компанията като "велосипед за мозъка".

Новата серия настолни компютри на бранда обаче струва повече от велосипед. Всъщност струва повече и от автомобил BMW, трета серия.

Mac Pro вече е тук, а това е първият голям ъпдейт на компютрите, който Apple правят от шест години насам. Фирмата представи прототип още през юни месец и първото, което направи впечатление, е изцяло променения дизайн. Цилиндричният вид, който някои определяха като "луксозно кошче за боклук", е заменен от ново хрумване тип "ренде". Цветът "сив металик" само спомага за тези асоциации.

 

Apple Mac Pro

 

Ако вече се замисляте дали Mac Pro няма да е подходящ коледен подарък за някой ваш много близък приятел програмист, аниматор, графичен дизайнер или друг професионалист, който има нужда от свръхмощен компютър, може би е време да размислите - цената започва от 6000 долара.

Възможно е сумата да ви се струва твърде висока, особено за десктоп кутия, но трябва да имате предвид и че цената расте главоломно с всяка екстра, която добавяте към конфигурацията.

Така, ако държите компютърът да има всички възможни допълнения, които от Appleпредлагат, може да платите за машината колкото за една нова кола BMW.

Оптималната конфигурация включва 2,5-гигахерцов процесор Intel, 1,5 терабайта RAM, 4 терабайта памет и две графични карти от по 32 гигабайта. Параметрите са впечатляващи, но ако настоявате да получите кутията с всички тях - ще трябва да платите малко над 50 200 долара. За сравнение, базов модел от третата серия на немския автомобилен производител струва 40 750 долара.

В пакета, в който ще пристигне компютърът, от Apple щедро слагат и безжична мишка Magic от втора генерация, клавиатура Magic и кабел за включване в контактната мрежа.

О, и както обичаше да казва Стив Джобс - "... и още нещо...".

Въпреки колосалната цена, в комплекта липсва монитор - ще трябва да си го поръчате отделно.

Новият монитор на Apple, който е проектиран специално за Mac Pro, се нарича Pro Display XDR. Той е 32-инчов LCD "ретина" дисплей. Цената му е 5000 долара, а стойката, която върви с него, е още 1000 долара. Ако наистина искате да му отпуснете края и да си го поръчате със "стъкло с нано-текстура", ще трябва да дадете още 6998 долара.

Така цялата сума надхвърля 63 хил. долара. За да продължим със сравненията, BMW X5 струва по-малко.

Ясно е, че няма много хора, за които е необходим пълният пакет с екстри от Apple. А тези, на които действително е необходима подобна конфигурация, работят по проекти за милиони долари и фактът, че цената на компютъра им е колкото на сравнително луксозна кола, не е от значение.

В крайна сметка Apple винаги са подчертавали, че произвеждат технологичния еквивалент на скъп, луксозен и красив автомобил.

Станете почитател на Класа