Евтиното не винаги е добро

Евтиното не винаги е добро
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    08.12.2019
  • Сподели:

Финансовият жаргон периодично включва успокояващи термини, зад които инвеститорите се крият, за да постигнат усещане за сигурност на портфейла. С течение на времето те се превръщат в колективна мъдрост, която остава неоспорена - с потенциално опасни последици за инвеститорите, пише за Financial Times Питър Сейлърн, председател и главен инвестиционен директор на Seilern Investment Management.На първо място са инвестициите в стойност, определяни като евтини и препоръчвани на инвеститорите именно поради тази причина. Този термин често се разглежда като толкова очевиден и самообяснтелен, че не изисква по-нататъшно, подробно проучване или дори оспорване. Евтиното се счита за привлекателно и намаляващо инвестиционния риск. На скъпото се гледа с подозрение, че е опасно и повишаващо риска от загуба на пари.

Според това установено мнение основният водещ показател за това дали публично търгувана инвестиция е евтина или скъпа, е съотношението цена/печалба на акция (P/E). Бил Грос, известният американски инвеститор, е в челото на световната търговия с облигации повече от четири десетилетия. Наскоро той предупреди, че акциите в САЩ могат да спаднат до 10 на сто през следващата година.

Инвеститорите, добави той, трябва да търсят евтини акции с висока дивидентна доходност, за да се предпазят от загуба на пари. Въпреки че евтините акции често са привлекателни за американските инвеститори, приоритетът даван на ниските P/E коефициенти и високата дивидентна доходност е по-преобладаващ в лондонското Сити. Притегателната сила на евтините акции се увеличи по време на това, което хората определят като ненормално ниски лихви и когато перспективите за по-високи ставки изглеждат далечни.

Основанията, които кулминират в препоръката за „безопасна стойност“, игнорират важни улики, скрити зад P/E съотношение на акцията или нейната номинална дивидентна доходност. Грос не третира тези подсказки.

Сред тях очакваният ръст на печалбата очевидно е важен фактор, но такива са и възвръщаемостта на инвестирания капитал и степента на реинвестиране на печалбата за получаване на възвръщаемост над цената на капитала, известна като рискова премия.

Големият дивидент може също да бъде ранен сигнал за влошаващи се перспективи за растеж, за неправилно разпределение на капитала или за по-висока норма на реинвестиране, необходима за постигане на същата възвръщаемост. Може да включва по малко и от трите. Фондовата борса ще бъде първата, която ще разпознае този сигнал за ранно предупреждение и ще оцени съответно бизнесите. Инвеститорите може да имат желание да купуват повече акции, след като те спадат както като стойност, така и като цена, но трябва също така да вземат предвид ранните признаци за забавяне на бъдещите бизнес перспективи.

Ако растежът на печалбата беше единствената характеристика в коефициента P/E и две компании растат с еднакъв темп и имат едни и същи цена на капитала и рискова премия, инвеститорът може да очаква идентични P/E съотношения. Но това далеч не е така, тъй като останалите съставки са еднакво важни части от уравнението.

Сред тях възвръщаемостта на инвестирания капитал представлява основата, от която печалбата може да расте и да се увеличи в бъдеще, не на последно място благодарение на доброто насочване на капитала от мениджмънта. Но има едно важно условие. Ако темпът на растеж на печалбата е постоянно по-висок от възвръщаемостта на инвестирания капитал, стойността в крайна сметка ще бъде унищожена, а високото съотношение P/E няма да е обосновано. Това е така, защото бизнесът не може да увеличава печалбата си по-бързо от възвръщаемостта на инвестирания капитал без или да ликвидира активите си, или да промени неблагоприятно капиталовата си структура.

По-вероятно е да последва ниско съотношение P/E. То прави инвестицията на пръв поглед привлекателна, но е важно да запомним, че коефициентът винаги може да спадне още и така да се загубят парите на инвеститора.

По същия начин, ако щедрите дивиденти се изплащат въпреки ниската възвръщаемост на инвестирания капитал, придружена от значителен растеж на печалбата, привлекателната дивидентна доходност ще сигнализира, че очакванията за реинвестиране на бизнеса са ниски или изпускат пара. При липса на по-добро разпределение на капитала съотношението на дивидента към печалбата ще се увеличи. Но борсата би дала ранно предупреждение, че перспективите за възвръщаемост на бизнеса са се влошили, което води до палци долу и скромно съотношение P/E. За Грос и много други уважавани инвеститори в стойност, това би представлявало привлекателна инвестиционна възможност и по-малък риск. Но нещата не винаги са такива, каквито изглеждат.

 

 

Петър Нейков, редактор Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа