«Майдан за трима»:

«Майдан за трима»:
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    08.12.2019
  • Сподели:

В поредния призив към украинците да излязат на улицата заподозряха «ръката на Сороса»

 

Партиите на Петро Порошенко, Юлия Тимошенко и Святослав Вакарчук подписаха съвместно обръщение към Владимир Зеленски, в което поискаха да не се правят отстъпки на срещата на върха в Париж, а също така призоваха украинците да отидат на Майдана. "Вести" разбраха в какво ще се превърне такъв "троен съюз".

Три фракции на украинския парламент подписаха съвместно заявление-възвание към Владимир Зеленски. Според «Вести» те изискват украинският президент да не прави отстъпки в Париж на 9 декември, където ще се водят преговори в нормандски формат. Под документа са личните подписи на Петро Порошенко, Святослав Вакарчук и Юлия Тимошенко. Изданието разбра в какво ще се превърне такъв "троен съюз", какви планове има всеки лидер на опозиционните сили поотделно и дали те имат обща координация.

В сряда документът публикува на страницата си във Facebook бившият председател на Радата Андрей Парубий. Той съдържа пет изисквания към президента в навечерието на срещата на върха, която ще се проведе на 9 декември в Париж: курсът към ЕС и НАТО трябва да остане, никакви избори в Донбас, докато не бъдат изпълнени условията за сигурност, темата „Крим = Украйна“ не се обсъжда и съдилищата срещу Русия трябва да продължат.

Както отбелязва изданието, всъщност и тримата предлагат на президента Зеленски да продължи безкомпромисната позиция на предишната власт.

 

 

По същество те изискват първо да се спечели войната срещу Путин, да го поставят на колене и чак след това да „се договарятс него. Никакви преговори с агресора! Това обаче е въпрос на създаване отвън, от страна наДемократическата партия на САЩ, на Джордж Сорос, науправляем лидер на опозицията, иронизира съдържанието на документа депутатът от „Слугата на народа“ Александър Дубински.

Според Дубински смисълът на това е да се засили контролът над Владимир Зеленски: ако стане нещо условният Петро Порошенко, Юлия Тимошенко или Святослав Вакарчук ще започнат да разлюляват властта в Украйна.

Представителите на триото твърдят, че техният съюз е ситуативен.

Става дума за червените линии в преговорите в нормандския формат. И за нашето общо виждане за тези линии - със същата Юлия Тимошенко. Нямаме никакви общи планове.”, увери „Вести” депутатът от „Евросолидарност“ на Петро Порошенко, Алексей Гончаренко.

Обаче, продължава изданието, документът също така призовава "всички украинци, държавните политически сили и обществени организации" да излязат на "майдан" на 8-и. Целта е неясна - „да покажем единство и решителност в борбата за Украйна“. И ако е така, тогава тя може да бъде изпълнена с всякакъв смисъл, а смисълът на протеста за всеки един от участниците в „тройния съюз“ е различен.

Съюзът е ситуационен, целта е да се отслаби Зеленски. И трите партии формално не са „проруски“, някъде имат общ избирател, което им дава възможност да действат заедно в политическия дневен ред. Идеологически обаче «Батькивщина» е много различна от партията на Порошенко и "Гласове" - в същото това отношение към либералните реформи", заяви политическият анализатор Владимир Фесенко пред "Вести".

Експертите, интервюирани от «Вести», не дават на опозицията голямо бъдеще, защото е то твърде ситуативно. Но при определени обстоятелства ще може да "изкара" даже до изборите. Но ефектът от неговите лозунги върху обикновените украинци може да бъде голям.

Проблемът с мира в страната идва на първо място, веднага след него - тарифите. Доколко емоционално е това, разбира се, е трудно да се каже. Според някои данни „нивото на щастие“ е спаднало точно в районите, свързани с военните действия, което създава усещане за известна нестабилност“, казва пред „Вести“ генералният директор на Киевския международен институт по социология Владимир Паниотто.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа