FAZ: ЦРУ е подслушвало Асандж в еквадорското посолство - особено с руснаците

FAZ: ЦРУ е подслушвало Асандж в еквадорското посолство - особено с руснаците
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    03.12.2019
  • Сподели:

Испанска охранителна компания е провеждала аудио и видеозаписи на срещите на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж с посетителите на посолството на Еквадор в Лондон, където той получава дипломатическо убежище, съобщава Frankfurter Allgemeine. След това сведенията се предават на ЦРУ. Според наличната информация особено внимание специалните служби са отделяли на разговорите с гостите от Русия и САЩ.

Испанска охранителна компания е шпионирала основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж, докато се е намирал в посолството на Еквадор и според наличната информация е предавала сведенията на ЦРУ, пише Frankfurter Allgemeine.

Компанията UC Global S. L. Е провеждала аудио и звукозапис по време на срещите на Асандж с неговите адвокати, посетители, сътрудниците на посолството и лекари. Говори се, че особено внимание ЦРУ е отделяло на гостите от Русия и САЩ. Има записи с актрисата Памела Андерсън, лауреата на наградата „Пулицър” Лоуел Бергман, немския хакер Анди Мюлеп-Могън. Сътрудниците на охранителната компания дори са преровили чантата му, а също така са снимали серийните номера на неговия мобилен телефон и камери.

В стаята, където Асандж е приемал посетителите, са открити микрофони и счупени електронни устройства за подобряване на качеството на записа. Охранителната компания отрича своята вина, твърдейки, че е действала по заръка на властите на Еквадор. След като Асандж е подал сигнала, висшият наказателен съд на Испания е започнал разследване. По време на обиските на офисите на компания са открити твърди дискове, оръжие и пари в брой.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа