«Укрепване в Близкия Изток — част от глобалната стратегия на Москва»

В последно време интересът на Русия към Близкия изток значително нараства. Според експерти това е важна платформа, на която, поддържайки добри отношения между играчите и действайки като посредник, Москва може да укрепи позициите си на световна сила.

 

 

Независимо от добрите отношения между Москва и Израел, някои израелци смятат, че ролята на Русия в конфликта в Сирия представлява заплаха за националната сигурност на страната им и изразяват загриженост за руските съюзници в борбата срещу ислямските бойци. С репортаж от Тел Авив кореспондентът на CGTN Стефани Фрид.

ВЕРА МИХЛИН-ШАПИР, аналитик от Института за изследване на националната сигурност: Прекрасно знаем, че руснаците се сражават във войната в Сирия на страната на Иран, «Хизбулла», шиитските бойци. А това са най-заклетите врагове на Израел.

Вероятно именно затова, след като миналия месец САЩ изведоха войските си от Сирия, един израелски аналитик напис:
«Путин е новият цар в Близкия Изток».

Русия започна да играе по-важна роля в региона от 2015 година, когато Кремъл влезе в гражданската война в Сирия и прехвърли в региона ограничен наземен контингент и авиация. Оттогава интересът на Москва към Близкия Изток само нараства. Според експертите, представата, че Владимир Путин се стреми да заеме мястото на САЩ, говори много.

 

ВЕРА МИХЛИН-ШАПИР: Това е второстепенна, но независимо от това много важна платформа, в която Русия още може да си поиграе в «клуба за големи момчета». А това не й беше позволено до 2014 година и «анексията» на Крим.

 

Връзките на Русия и Близкия Изток наброяват много векове и включват в себе си сделки в инфраструктурата и материални блага, а също внушителна история по доставката на въоръжение за регионалните играчи. Експертите споделят едно мнение, че Москва изгражда контакти с Израел, Иран, Сирия, Турция, Саудитска Арабия и играе ролята на посредник, укрейпвайки позициите си в Близкия Изток. Според аналитиците, главната цел на Русия е да си обезпечи глобално политическо присъствие.

Което и Кремъл прави успешно.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа