Saudi Aramco оценена на 1,71 трилиона долара, може да надмине рекорда на Alibaba от 2014 г.

Saudi Aramco оценена на 1,71 трилиона долара, може да надмине рекорда на Alibaba от 2014 г.
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    19.11.2019
  • Сподели:

Ценовият диапазон за акциите на Сауди Арамко, публикуван в неделя показва оценка между 1,6 трилиона и 1,71 трилиона долара. Стойността е по-малка от цифрата от 2 трилиона долара, планувана от престолонаследника Мохамед бин Салман през 2016 г., когато за първи път беше предложено IPO.


Индикативният ценови диапазон за около 3 милиарда акции, които Сауди Арамко предлага, е между 30 рияла (8 долара) и 32 рияла (8,53 долара) на акция. Това ще донесе някъде между 24 и 25,6 милиарда долара в касите им, в зависимост от крайната цена, която трябва да бъде обявена на 5 декември.
Alibaba Group Holding Ltd. събра рекордните 25 милиарда долара в своето IPO за 2014 г.


Предложението, направено в Tadawul, националната саудитска борса, ще разпредели една трета от продаваните акции на саудитски граждани. Компанията не планира да предлага IPO в чужбина и разчита на местни и регионални инвеститори за изкупуването. Инвеститорите на дребно ще имат време до 28 ноември, докато институционалните инвеститори могат да се запишат още на 4 декември.

 

IPO има за цел да събере пари за амбициозната цел на престолонаследника да диверсифицира саудитската икономика извън износа на петрол. Инвеститорите вероятно ще бъдат успокоени от статуса на Aramco, като най-печелившата компания в света, която планира да разпредели дивиденти в размер на 75 милиарда долара през следващата година, което е пет пъти повече от Apple.

 

Сред негативните фактори е липсата на финансова и оперативна прозрачност, която прави оценката по-трудна, несигурността относно глобалното търсене на петрол през следващите години и регионалното напрежение, показано от ракетно-дронната атака върху инфраструктурата на Aramco през септември.

Станете почитател на Класа