На немските милиардери им е трудно

Германия е на трето място в света по брой милиардери (след Съединените щати и Китай), но кръгът на свръхбогатите вече е загубил деветима от членовете си – заради икономическия спад

и търговските конфликти.

 

 

 

За първи път от пет години общото състояние на милиардерите по света пада - сочат публикуваните наскоро данни на консултантското дружество PwC и на швейцарската банка UBS. А германските богаташи страдат дори двойно - намаление има и в богатството, и в броя им. Германия е на трето място в света по най-много милиардери (след Съединените щати и Китай), но сега кръгът на свръхбогатите е загубил деветима от членовете си и се е свил до "скромните" 114 души. Общото им състояние е намаляло повече от средното в международен план и в момента възлиза на около 501 милиарда щатски долара.

Според данните от изследването, общите световни активи на милиардерите са намаляли през 2018 г. с 4,3 процента и са спаднали до 8,5 трилиона щатски долара. Броят на супер богатите също е спаднал  - с 57 души за две години и сега те са 2101.

Все пак няма да опрат до помощите за безработни

Основна причина за "обедняването" на милиардерите е търговската война между САЩ и Китай. Освен това много от свръхбогатите са предприемачи и са зависими от получаваните поръчки, които също са засегнати от икономическия спад.

 

Яхтата - неотменима придобивка за всеки милиардер

 

Погледнато в дългосрочен план обаче, най-богатите в света трудно биха могли да се оплачат: през последните пет години състоянието им е нараснало с повече от една трета - до голяма степен благодарение на бума на борсите и на пазара на недвижимите имоти. За сравнение: тези 8,5 трилиона долара, на колкото възлизат техните активи, са два пъти повече от общия годишен икономически резултат на Германия - към 3,4 трилиона евро през 2018 г.

В Германия не е лесно да бъдеш богат

Максимилиан Кункел, главен инвестиционен експерт на UBS, обяснява ситуацията по следния начин: автомобилостроенето и машиностроенето са секторите, засегнати особено много от търговския конфликт между САЩ и Китай. "А голяма част от милиардерите в Германия са зависими именно от тези сектори, респективно са изключително уязвими."

Освен това в Германия през 2018 г. заради липсата на иновации и на готовност за поемане на риск едва четирима нови предприемачи са достигнали до клуба на милиардерите, казва Кункел. По този показател САЩ имат предимство поради много по-високата склонност към иновации в технологичния сектор. Китайците също са по-готови на предприемачески риск, който според Кункел е "основният мотор на новите милиардери".

И накрая - силният щатски долар е поредният фактор, оказал отрицателно въздействие върху състоянието на свръхбогатите в Германия. Тъй като активите им са били оценявани в американска валута, те са се свили при прехвърлянето от евро в долари.

А бъдещето?

Ако някой възнамерява през следващите 12 месеца да предприеме професионални и обществени промени, които да му позволят да проникне в малкия клуб на по-заможните или просто да спечели повече пари от миналата година, не го очакват никак добри новини. Прогнозите на Максимилиан Кункел за годината ни най-малко не са розови: "Основните фактори, довели до спад в броя и състоянието на милиардерите през 2018-а, оказват негативно въздействие и през тази година".

Станете почитател на Класа