Европа още не може без Америка

Европа е още далеч от "стратегическата автономия", за която постоянно говори Макрон. Дори неговата горда Франция изглежда доста слаба без Америка, пише в коментара си във ФАЦ Томас Гучкер.

 

 

 

На Еманюел Макрон очевидно му харесва да се изживява в ролята на световен политик-визионер. Ако Европа не започне да изпълнява задълженията си в световната политика, скоро тя вече няма да е господар на собствената си съдба, гласи неговата мрачна прогноза. На американска помощ Макрон вече не разчита. Президентът Доналд Тръмп гледа на НАТО като на "комерсиален проект": който иска място под американския ядрен чадър, трябва в замяна да купува американски стоки. Европа в момента изживява "мозъчната смърт" на НАТО, казва Макрон пред "Икономист".

Европа остава най-близък съюзник на Америка

Това може да звучи безкрайно логично, но се опира на погрешни изводи. Защото колкото и да е оправдана острата критика на Макрон спрямо американския президент, Тръмп не бива да се приравнява с Америка като цяло. Парадоксално, но през последните три години САЩ инвестираха милиарди долари в презастраховането на своите съюзници от НАТО по източния фланг на Алианса. Американските войски не са напуснали Европа - завърнаха се: догодина 20 000 американски войници ще прекосят Атлантика за мащабно учение в Европа. Това не се е случвало от четвърт век насам. Зад него не обаче не стои Тръмп, а волята на американския Конгрес, който очевидно държи на Европа като най-близък съюзник на Америка.

Критиката на Макрон заради липсата на координация в Сирия е оправдана. Когато през лятото американците помолиха европейците да се включат в защитена зона на границата с Турция, не срещнаха никакво разбиране. А сега, след като американците се изтеглиха от района, изведнъж Германия поде инициативата. Или може би това иска само военната министърка? Но в програмната си реч в университета на Бундесвера в Мюнхен тя изобщо дори не спомена темата.

Европа не може сама

В интерес на истината трябва да кажем и следното: европейците са още далеч от "стратегическата автономия", за която постоянно говори Макрон. Дори горда Франция изглежда доста слаба в това отношение. Тя трябваше да изтегли своите специални части от Североизточна Сирия, точно както и британците. Без американска подкрепа те повече не могат да оперират там.

 

 

Томас Гучкер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа